Evenimentul ZileiJustitieCum a reușit un condamnat să fie despăgubit cu zeci de mii de euro de statul român

Cum a reușit un condamnat să fie despăgubit cu zeci de mii de euro de statul român

Cum a reușit un condamnat să fie despăgubit cu zeci de mii de euro de statul român
Daune morale de zeci de mii de euro primite de un arădean, după ce a condus beat un tractor

Va primi despăgubiri deoarece nu a avut dreptul să se apere! Sentința a fost dată de Curtea de Apel Timişoara, care a decis că un bărbat din Arad să primească daune morale de 32.000  de euro deoarece nu a beneficiat de apărare în timpul procesului în urmă căruia a fost condamnat la 6 ani de închisoare, potrivit antena3.ro.

Marinică Sîrghi a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru că în 2006 a fost prins conducând băut un tractor furat, de la ferma agricolă unde lucra ca mecanic. Deoarece nu a avut aprobare să iasă cu tractorul din curtea societăţii, bărbatul a fost pus sub acuzare şi pentru furt.

Bărbatul a contestat sentința,  cerând daune morale în valoare de 800.000 de euro din partea statului român deoarece nu a avut dreptul la un avocat. CEDO a pronunţat în anul 2016  hotărârea prin care s-a decis că bărbatului i s-a încălcat dreptul la apărare, luându-i-se două declaraţii fără a avea un avocat şi fără să i se spună drepturile pe care le are.

„Curtea consideră că imposibilitatea că solicitantul să fie asistat de un avocat în timpul interogării sale de către poliţie a afectat iremediabil drepturile sale de apărare. În consecinţă, concluzionează că a existat o încălcare a articolului 6 alin. 1 şi 3 (c) din Convenţie”, se arată în hotărârea luată în unanimitate de un complet CEDO,  din care a făcut parte şi judecătorul român Iulia Motoc.


Accesează: