Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum a ajuns Ion Dichiseanu “rivalul regelui” Spaniei. Vezi rolul Sarei Montiel
Cum a ajuns Ion Dichiseanu “rivalul regelui” Spaniei. Vezi rolul Sarei Montiel

Cum a ajuns Ion Dichiseanu “rivalul regelui” Spaniei. Vezi rolul Sarei Montiel

Povestea de amor dintre Ion Dichiseanu şi Sara Montiel, care a făcut istorie în România comunistă a anilor 60-70 ai secolului trecut, continuă să incite şi azi.

La trei ani de la moartea marii dive spaniole, în 2015 Ion Dichiseanu a scos o carte, în care spune că întâlnirea cu el a fost altfel, mai sensibilă, mai apropiată, mai umană, decât celelalte iubiri celebre ale vedetei iberice.

Întâlnirea lor nu poate fi comparată nici cu nopţile nebune de amor petrecute de celebra cântăreaţă cu Ernest Hemingway, nici cu relaţia cu „rebelul fără cauză” James Dean, nici cu povestea ei cu Severo Ochoa, omul de ştiinţă spaniol de reputaţie internaţională, deţinătorul Premiului Nobel, sau cu actorul italian Giancarlo del Duca‑Viola. Şi nici măcar cu aventura cu Regele Juan Carlos. „Din acest punct de vedere, titlul cărții-confesiune semnată de Ion Dichiseanu « Am fost rivalul regelui », chiar dacă este incitant, nu poate defini postura de „rival” a lui Ion Dichiseanu pentru că el vine cu o poveste, pe când celălalt a bifat o întâlnire şi atât”, spune regizorul Laurențiu Damian, potrivit eranews.ro .

„Ce‑am simţit când am văzut‑o pe Sara Moniel?… Este foarte greu de descris în cuvinte. Am simțit un fel de curent electric, o chemare, ceva ce nu mai trăisem până atunci… Gândul meu era acolo… Acolo unde nici nu îndrăzneam să visez!”, spune Ion Dichiseanu, care pe vremea aceea împărţea statutul de june‑prim cu Cristea Avram, cu Septimiu Sever sau Florin Piersic, iar lumea îl văzuse deja în câteva producții importante, de la „Darclée” și „Porto‑Franco”, la „Tudor” şi, mai ales, „Dincolo de barieră”.