Evenimentul Zilei > International > Cuba se luptă să scape de comunism în timp ce Biden tace
Cuba se luptă să scape de comunism în timp ce Biden tace

Cuba se luptă să scape de comunism în timp ce Biden tace

Pe străzile Cubei are loc un moment istoric.

Protestele poporului cubanez care militează pentru o societate liberă și prosperă împotriva unei dictaturi brutale, marchează un pas îndrăzneț pentru popor, în timp ce răspunsul administrației Biden lasă de dorit.

Vechile înțelegeri

În timpul administrației anterioare, lumea a asistat la mișcări populare similare. În fiecare caz, Statele Unite au tras la răspundere regimurile opresive. În noiembrie 2019, proteste fără precedent au izbucnit în Iran. Regimul de la Teheran a răspuns cu violență, ucigând peste 1.000 de oameni și încarcerând pe nedrept mulți alții.

La acea dată, secretarul de stat Mike Pompeo a stabilit o linie sigură, prin care a cerut iranienilor să prezinte rapoarte privind încălcările drepturilor omului. Peste 35.000 de documente au fost trimise, guvernul SUA reușind să folosească aceste informații pentru a sancționa oficialii iranieni responsabili pentru încălcările drepturilor omului.

Acum, în timp ce poporul cubanez se ridică, administrația Biden tace. Președintele nu a anunțat nicio acțiune semnificativă pentru a crește presiunea asupra regimului sau a oficialilor acestuia. Guvernul nu pare să recunoască amploarea momentului. Secretarul adjunct al Departamentului de Stat pentru Afaceri ale emisferei occidentale, Julie Chung, a minimizat protestele, menționând că acestea sunt doar moduri prin care poporul cubanez își exercită drepturile. 

În prezent, regimul cubanez nu mai are sprijinul unei puteri precum Uniunea Sovietică, așa cum avea în trecut. Chiar dacă este prezentă în zonă China, relația nu este atât de strânsă cum a fost cu URSS-ul în timpul Războiului Rece. Acum este momentul ca Statele Unite să sprijine poporul cubanez, decât să respingă această mișcare.

Proteste fără un viitor

Sancțiunile sunt cruciale, împotriva celor care comit acte de violență împotriva protestatarilor sau se angajează în cenzură. Un efort guvernamental pentru a restabili accesul la internet al poporului cubanez este esențial. Administrația Biden ar trebui să colaboreze cu națiunile aliate pentru a construi o coaliție internațională care să susțină aspirațiile democratice ale cubanezilor.

Aceste acțiuni nu vor garanta căderea regimului, dar vor înclina echilibrul spre libertate. Când vine vorba de lupta împotriva represiunii, Statele Unite ar trebui să fie întotdeauna de partea libertății. Administrația Biden trebuie să renunțe la platitudinile diplomatice, să respingă apelurile pentru a sprijini agenda socialistă și să promită sprijinul acordat poporului cubanez împotriva regimului comunist, a spus National Interest.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: