Cum a ajuns președintele Biden să susțină Cuba. Pe străzi se aude ”Jos dictatura”
- Cristina Stancu
- 17 iulie 2021, 15:53
Președintele Biden susține libertatea din Cuba, după ce mii de oameni au ieșit în stradă, fiind cel mai mare protest din ultimii 30 de ani.
Strigătele „nu ne temem” și „ jos cu dictatura” au fost auzite de la Havana la Santiago de Cuba. În capitală, forțele speciale care patrulau au fost văzute pe faleza orașului, efectuând zeci de arestări.
Statele Unite sunt de partea protestatarilor
Adunările publice neautorizate sunt interzise în statul condus de comuniști, iar protestatarii riscă ani de închisoare în cazul în care critică guvernul. Cubanezii au fost epuizați de lipsa curentului electric, de inflație și de creșterea cazurilor Covid-19. Multe medicamente de bază sunt insuficiente, iar guvernul a refuzat să ridice restricțiile privind cantitatea de medicamente pe care cubanezii din străinătate le pot trimite familiilor lor.
Biden a spus că Statele Unite sunt alături de manifestanții care solicită „ renunțarea la deceniile de represiune și suferință economică, la care au fost supuși cetățenii, de regimul autoritar al Cubei”. „Poporul cubanez afirmă cu curaj drepturile fundamentale și universale”, a spus Biden. „Aceste drepturi, inclusiv dreptul la protest pașnic și dreptul de a-și determina, în mod liber, propriul viitor, trebuie respectate. Statele Unite solicită regimului cubanez să-și asculte poporul și să le servească nevoile în acest moment vital”.
În fața clădirii Capitolio din Havana, unde a fost parlamentul Cubei înainte ca Fidel Castro să îl abolească, după revoluția din 1959, sute de oameni au cerut președintelui Díaz-Canel, în vârstă de 61 de ani, să demisioneze. Creșterea inflației a arătat că majoritatea produselor din magazine sunt inaccesibile pentru cubanezii obișnuiți. În Havana, cel puțin două mașini de poliție au fost răsturnate de mulțimea furioasă.
Duminică după amiaza, guvernul ar fi întrerupt accesul la internet în multe zone ale orașului, ca mai apoi, președintele să emită o transmisie națională, în care a descris evenimentele drept „provocări ale contrarevoluției” și a acuzat Statele Unite pentru situația economică a Cubei. Și-a încheiat discursul apelând la „toți revoluționarii, să iasă pe stradă, pentru a apăra revoluția”. Câteva mitinguri pro-guvernamentale au fost văzute în Havana, însă au fost depășite de numărul protestatarilor.
Populația vrea o schimbare
Díaz-Canel a preluat funcția de președinte în urmă cu trei ani și l-a succedat pe Raul Castro, în vârstă de 90 de ani, în funcția de șef al Partidului Comunist, în aprilie anul acesta. Fostul aparat de partid provincial folosește „suntem o continuitate” ca unul dintre sloganurile sale, devenind un mesaj frustrant pentru milioane de tineri cubanezi care doresc o schimbare.
Ultima dată când au fost văzute astfel de demonstrații pe străzile din Cuba a fost în 1994, într-o perioadă cu dificultăți economice, ca urmare a prăbușirii binefăcătorului, Uniunea Sovietică. Această criză a dus la nevoia a zeci de mii de cubanezi să treacă marea pe plute improvizate, pentru a ajunge în Statele Unite. Mulți dintre ei au murit înecați, a spus Times.