Cimitirele din mai multe regiuni ale Rusiei au fost închise pentru vizitatori, iar din 9 aprilie cimitirele moscovite sunt deschise doar pentru locuitorii capitalei care își îngroapă morții. Vizitele sunt interzise.

Mai mult, cum Moscova este focarul epidemiei de COVID-19 din Rusia, companiile funerare din oraș fac apel tot mai mult la tehnologie pentru a le permite locuitorilor capitalei să asiste la funeralii fără a fi prezenți fizic.

„După introducerea regimului de auto-izolare, solicitările de servicii la distanță s-au înmulțit considerabil”, a declarat pentru ziarul Vedemosti Artiom Yemikov, directorul celei mai importante companii de pompe funebre din Moscova, Ritual.

În același timp, a adăugat el, numărul de persoane care asistă la fiecare înmormântare a scăzut la șapte sau opt, de la o medie de 50, de la începutul restricțiilor în oraș, pe 30 martie.

Ritual, care a făcut obiectul mai multor anchete de corupție la nivel înalt, a răspuns acestei cereri sporite introducând funeraliile online, pentru a le permite moscoviților să-și plângă morții în siguranța auto-izolării.

Compania Ritual a organizat peste o sută de funeralii transmise în direct, de când a făcut disponibilă această opțiune pentru clienții săi, a declarat Yemikov.

Cu ocazia funeraliilor online ale Ritual, fiecare persoană îndoliată primește un „link” individual la care poate accesa transmisiunea în direct a ceremoniei funebre, pe o platformă închisă.

Emisiunea este oferită fără taxe suplimentare, iar oamenii pot în continuare să asiste în persoană la înmormântări, dacă doresc.

Compania permite de asemenea clienților săi să își aleagă online sau telefonic un loc de înmormântare și să servicii de curățenie și de întreținere a mormintelor celor dragi.

Cu toate acestea, clienții trebuie să se prezinte la unul dintre birourile Ritual pentru a semna contractul.

Open Agent, o altă companie funerară de primă mărime din Moscova, a mers și mai departe, trimițând curieri pentru a duce hârtiile la domiciliul clienților, dacă aceștia preferă să rămână izolați, a declarat un purtător de cuvânt pentru The Moscow Times.

Persoanele îndoliate pot apoi să aleagă un sicriu, coroane și alte obiecte funerare online, pe lângă participarea online la înmormântare.

Participanții online primesc un „link” către un canal YouTube dedicat, care prezintă întreaga ceremonie.

„Filmarea funeraliilor nu este ceva nou”, a declarat Stanislav Berețki, directorul Uniunii agențiilor funerare profesioniste din Moscova, care este și o personalitate publică binecunoscută în capitala Rusiei.

„O făceam și înainte de începutul pandemiei. De exemplu, o persoană poate să se afle în închisoare la moartea mamei, și atunci filmăm toată ceremonia funerară și îi trimitem imaginile… Numeroase persoane în vârstă nu pot participa la cortegiile funerare din motive de sănătate.”