Evenimentul ZileiPoliticaCu cât vor scădea prețurile la carburanți după compensarea cu 50 de bani. Estimările unui deputat PNL: „Avem al doilea cel mai mic preț din Europa”

Cu cât vor scădea prețurile la carburanți după compensarea cu 50 de bani. Estimările unui deputat PNL: „Avem al doilea cel mai mic preț din Europa”

Cu cât vor scădea prețurile la carburanți după compensarea cu 50 de bani. Estimările unui deputat PNL: „Avem al doilea cel mai mic preț din Europa”
România va avea al doilea cel mai mic preț din statele Europei, la carburanți, după ce va fi aplicată compensarea cu 50 de bani propusă de Guvern. Estimarea îi aparține deputatului PNL de Gorj, Gheorghe Pencingină. Reducerea, care va intra în vigoare în perioada iulie - septembrie va face ca un litru de carburanți să coste mai puțin cu aproximativ 10 eurocenți la litru. Asta înseamnă că, potrivit calculelor, benzina va ajunge la 1,63 euro pe litru, iar motorina la 1,74 euro.

Măsura propusă de Guvern pentru a reduce prețul carburanților la pompă este susținută de reprezentanții PNL, partidul pe care îl conduce premierul Nicolae Ciucă. Premierul a anunțat că prețul va fi compensate cu 50 de bani pe litru, din care bugetul statului va acoperi jumătate. Inițiativa nu se bucură și de susținerea partenerilor de coaliție, din PSD, care cred că ar fi fost nevoie de o plafonare a prețurilor.

Deputatul PNL de Gorj Gheorghe Pecingină (foto) susține că după compensarea cu 50 de bani, prețul carburanților din România se va reduce considerabil. El a estimat că un litru de benzină va ajunge la 1,63 euro, iar un litru de motorină se va vinde cu 1,74 euro. Reducerea va fi de aproximativ 10 eurocenți pentru fiecare litru achiziționat de la pompă.

„Astăzi stăm așa: după compensarea de 50 de bani pe litru de combustibil făcută de Guvernul Ciucă, avem al doilea cel mai mic preț din Europa. Până acum, am avut al patrulea cel mai mic preț, după Ungaria, Polonia și Bulgaria. Reducerea se aplică în perioada iulie – septembrie și înseamnă, în euro, aproximativ 10 eurocenți la litru, ceea ce duce, conform calculelor, benzina la 1,63 euro, și motorina la 1,74 euro”, a arătat deputatul PNL, Într-o postare pe contul său de Facebook.

Sursa foto: Facebook

Klaus Iohannis susține măsura

Și președintele Klaus Iohannis susține inițiativa propusă de Nicolae Ciucă de compensare cu 50 de bani a prețului pentru fiecare litru de carburant. Șeful statului este de părere că această compensare ar trebui să-i mulțumească pe români deoarece suma economisită, chiar dacă nu pare mare, se va vedea la finalul fiecărei luni.

„Nu este posibil să plafonezi preţul direct sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate şi am discutat ieri cu premierul la această chestiune – mi-a explicat cum vede mecanismul – atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă.

Și cred că la cei care, spre exemplu, pentru transport de mărfuri, consumă cantităţi mari de carburant se simte la sfârşitul lunii şi la unii se simte chiar semnificativ. Deci aici stăm acum şi premierul m-a asigurat că această sumă poate fi să suportată de bugetul naţional, poate fi suportat din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Sursa: Facebook/ Nicolae Ionel Ciuca

PSD nu este de acord cu Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că preţul pentru carburanții de la pompă va fi compensat cu 50 de bani, iar jumătate din această sumă ar urma să fie suportată de la bugetul statului. El a menţionat că măsura va fi aplicată pentru o perioadă de trei luni, în intervalul iulie – septembrie. Premierul a adăugat că această compensare va implica atât responsabilitatea Guvernului, cât şi pe cea a companiilor din industria petrolieră.

Pe de altă parte, PSD, principalul partener al coaliției guvernamentale, a transmis că nu este de acord cu decizia. Social-democrații au precizat, însă, că respectă decizia premierului Nicolae Ciucă privind compensarea comună a preţului carburanţilor.

Ei consideră că alternativa propusă de partidul lor ar fi fost mult mai bună. Iar dacă preţurile vor creşte din nou, vor reveni cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial.


Accesează: