Potrivit unei analize realizate de compania de resurse umane Smartree, salariile primite de către angajaţii din mediul privat au crescut în primul semestru din 2016, în medie, cu 10%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, în timp ce valoarea bonusurilor a fost pe un trend ascendent, de 16%.

Astfel, bonusurile au fost în medie, de aproximativ 146 lei brut/angajat/ lună. Totodată, beneficiile extra-salariale au fost din ce în ce mai des întâlnite în rândul companiilor, în primele şase luni din an, atât cele lunare (tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare), cât şi cele ocazionale/punctuale (tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale etc.). 

Totodată, în intervalul analizat, s-a consemnat o creştere de circa 19% a numărului de zile de concediu de odihnă luate de către angajaţi, în timp ce numărul de zile de concediu medicale au fost mai mari cu peste 17%. 

Industriile care au raportat cele mai mari creşteri salariale au fost cele în care se oferă salariul minim pe economie, cum ar fi Retail & Logistică, dar şi firmele din industriile cu marje mari de profit, precum cele din domeniul IT. 

Pe de altă parte, industrii cum ar fi cea petrolieră şi cea bancară au avut de suferit în această privinţă, lucru determinat de scăderea preţului la barilul de petrol, în primul caz, şi de modificările legislative, în cel de-al doilea caz, notează realizatorii cercetării. 

Analiza Smartree arată, de asemenea, şi cum a evoluat numărul de angajaţi din sectorul privat în prima parte din acest an. Astfel, numărul acestora a rămas constant, în primul semestru din acest an, cu un avans de sub 2%. 

Pentru realizarea raportului, au fost luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează, în medie, afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.