A oferi mai multă mobilitate unei unități aeropurtate face posibilă alegerea unei zone de parașutare îndepărtată de apărarea inamică.

În plus , mobilitatea îmbunătățește capacitățile acestor unități de a efectua operațiuni în profunzime.

Două concepte pentru care US Army a lansat programul „Infantry Squad Vehicle” (USV), pentru care trei candidați au fost, într-o primă fază, reținuți: Oshkosh Defense, asociat cu Flyer Defense LLC, tandemul Polaris / SAIC și General Motors Defense, aliat cu Ricardo Defense.

Potrivit caietului de sarcini, „Infantry Squad Vehicle”  trebuie să poată transporta până la nouă parașutiști echipați, rămânând în același timp rapid și mobil.

Protecția militarilor a trecut pe plan secund, a se citi inexistent, judecând după aspectul acestui vehicul militar golaș și fără uși.

Pentru acest program, Oshkosh Defense și Flyer Defense au pariat pe modelul Flyer în timp ce Polaris și SAIC au scos la înaintare modelul Dagor.

Și din moment ce aceste două vehicule erau deja folosite de forțele speciale americane, s-a crezut că alegerea armatei  va fi una dintre cele două.

Însă, vineri, după o evaluare de mai multe luni și ținându-se cont de părerea soldaților, US Army a anunțat că va atribui contractul de aproximativ 215 milioane de dolari celor de la General Motors Defense, pentru livrarea a 649 de vehicule ISV.

Demenționat că acest vehicul are o concepție bazată pe o variant civilă, solidul pick-up Colorado ZR2 produs de Chevrolet, un argument în plus în ceea ce privește prețul.

Astfel, cel puțin 70% din componentele ISV destinate armatei americane vor fi comune cu cele ale modelului Chevrolet Colorado ZR2, ceea ce, subliniază General Motors Defense, va facilita mentenanța datorită unui „lanț de aprovizionare global bine stabilit”.

Dotat cu un motor turbo-diesel Duramax ce dezvoltă 186 cai putere și cu o transmisie automată cu șase trepte, GM Defense ISV are o capacitate de încărcare de 1.450 kg.

Și, spune armata americană, va fi „suficient de ușor pentru a fi transportat de un elicopter UH-60 Blackhawk” și „suficient de compact pentru a se încadra în interiorul unui elicopter Chinook CH-47”.

Evident, ISV va putea fi parașutat de aeronavele de transport C-130 Hercules și C-17.

„ISV va îmbunătăți mobilitatea tactică a echipelor de luptă ale brigăzilor de infanterie (Infantry Brigade Combat Teams ), permițându-le să se deplaseze rapid pe câmpul de luptă, cu capacitatea de a se infiltra la distanțe medii, asigurând astfel comandanților o mai mare libertate de mișcare și acțiune”, a declarat armata americană.

Primele vehicule, scrie Opex 360,  vor fi livrate în termen de 8 luni către Brigada I a Diviziei 82 Aeropurtată. În total, obiectivul armatei americane este să se doteze cu 2.065 de exemplare de „Infantry Squad Vehicle”.

 

Foto : GM Defense