Evenimentul Zilei > Justitie > CSM a găsit-o nevinovată pe judecătoarea care a înlocuit completul lui Vîntu
CSM a găsit-o nevinovată pe judecătoarea care a înlocuit completul lui Vîntu

CSM a găsit-o nevinovată pe judecătoarea care a înlocuit completul lui Vîntu

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a clasat sesizarea procurorului general Laura Codruţa Kovesi în care aceasta cerea cercetarea judecătoarei Elena Burlan, magistratul care a dispus înlocuirea completului care-l judeca pe S.O. Vântu în dosarul de favorizare a fugarului Nicolae Popa.

Potrivit unor surse judiciare, Burlan nici nu a fost deranjată de inspectorii CSM, fiind chemată pentru explicaţii, culmea, chiar Camelia Bogdan, judecătoarea căreia i s-a luat dosarul. Sesizarea CSM de către procurorul general în privinţa abaterilor unui magistrat a fost singurul caz înregistrat în analele Justiţiei în ultimii 20 de ani.
În urmă cu aproape trei luni, pe 4 aprilie, Laura Kovesi trimitea o sesizare către CSM în care cerea verificarea Elenei Burlan de la Tribunalul Bucureşti "sub aspectul nerespectării normelor de procedură cu gravă neglijenţă", după ce a schimbat-o pe colega Bogdan pe motive care nu există în Codul de procedură penală.
Pe cine a mai scăpat de închisoare

Suspiciunile Parchetului General au fost cu atât mai întemeiate cu cât, anterior, alte două cereri de recuzare în acest dosar au fost respinse de aceeaşi Elena Burlan.
Judecătoarea amintită, l-a scăpat de închisoare pe chirurgul Răzvan Trancă, acuzat de tentativă de omor şi l-a achitat pe medicul Şerban Brădişteanu, acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită, după ce ar fi primit 4 milioane euro mită pentru dotarea cu aparatură medicală a unor spitale.
În motivarea deciziei privind cauzele pentru a decis schimbarea judecătorului din dosarul Vântu, Burlan a consemnat faptul că nu se justifică celeritatea cu care se judecă procesul şi că nu-i tocmai normal ca un judector să impună termene stricte pentru depunerea actelor la dosar celorlalţi participanţi la proces.
CSM, obligat să dea explicații

Clasarea sesizării procurorului general spune multe despre atitudinea inspecţiei judiciare a CSM faţă de deciziile magistraţilor.
Iar dacă inspecţia judiciară a decis că judecătoarea Elena Burlan nu se face vinovată de încălcarea legii, aşa cum acuză procurorul general, atunci CSM este dator să dea publicităţii decizia de clasare, pentru ca opinia publică să cunoască motivaţia acestei decizii.
CITIȚI ȘI:

  • Judecătoarea lui Vîntu a fost schimbată pentru "exces de viteză"
  • Presiuni asupra judecătoarei lui Sorin Ovidiu Vîntu. CSM a sesizat autorităţile