Evenimentul Zilei > International > Croația neagă existența secțiilor de poliție secrete chinezești
Croația neagă existența secțiilor de poliție secrete chinezești

Croația neagă existența secțiilor de poliție secrete chinezești

Croația nu deține nici un fel de informații despre prezența unor secții de poliție chinezești ilegale pe teritoriul ei, a declarat duminică poliția într-un comunicat, reacționând la un articol CNN care a menționat Croația explicit.

Beijingul a înființat peste 100 de secții de poliție pe tot globul pentru a-și supraveghea cetățenii, se arată într-un articol publicat duminică de CNN, care citează un nou raport al organizației pentru drepturile omului Safeguard Defenders.

Raportul s-a concentrat pe rolul pe care inițiativele polițienești comune ale Chinei cu mai multe țări europene – inclusiv Croația, Serbia și România – l-ar fi jucat în expansiunea secțiilor chinezești din străinătate.

Concluzia este cel puțin interesantă: „O cooperare pozitivă și profesionistă”

„Poliția [nu – n.trad.] are informații – pe baza propriilor cunoștințe sau a celor furnizate de alte instituții cu care cooperează – despre existența sau activitatea unor secții ilegale de poliție în Zagreb sau Croația”, a afirmat într-un comunicat ministerul de interne.

Purtătoarea de cuvânt a poliției, Jelena Bikić, a declarat pentru postul de stat HRT că poliția chineză a fost prezentă în Croația pe baza unui acord bilateral din 2017, „pentru a facilita comunicarea cu turiștii din China și pentru o perioadă de o lună”.

Șase polițiști chinezi au sosit în Croația în vara lui 2018 și opt în 2019, a declarat ministerul de interne. Nu a existat nici unul în timpul pandemiei, în 2020 și 2021, iar anul acesta au sosit opt, notează euractiv.com

„Putem califica cooperarea drept pozitivă și profesionistă”, a adăugat Bikić.

(Traducerea Rador)