Criză pe piața muncii. Număr record de străini, în România, în 2023

Criză pe piața muncii. Număr record de străini, în România, în 2023

Lipsa românilor care pleacă în număr tot mai mare la muncă în străinătate se simte acut, Guvernul României fiind nevoit astfel să ia măsuri pentru a acoperi golul rămas. Tot mai multe firme au nevoie de angajați.

Astfel, Guvernul a stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2023. Numărul străinilor ce vor veni la noi să muncească este similar cu cel propus pentru acest an.

Domeniile care se confruntă cu un deficit de angajați în prezent sunt cel al construcţiilor, în restaurante, protecţie şi pază, transporturi rutiere de mărfuri, comerţ și altele. Decizia vine pentru a acoperi golurile lăsate de cei care au plecat la muncă în afară, dar și pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Deficit de angajați pe piața forței de muncă din România

„Măsura adoptată de Guvern a fost fundamentată pe datele Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), conform cărora, până la data de 14 septembrie 2022, din contingentul de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022, stabilit prin HG nr. 132/2022, la nivelul IGI au fost eliberate 64.894 avize de angajare/detaşare, dar şi datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit cărora, în perioada ianuarie - iulie 2022, 344.540 locuri de muncă au fost declarate vacante de angajatori”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primele șase luni ale anului 2022, peste 10.800 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe privind forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile sale teritoriale, a eliberat adeverinţe pentru 189.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă.

Numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a triplat, având în vedere că în aceeași perioadă a anului 2021, 5.359 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 67.835 locuri de muncă vacante.

Zeci de mii de angajați din afara UE vin să lucreze în România

Din luna ianuarie și până în septembrie, 78.402 de contracte de muncă au fost active, pentru salariați din afara Uniunii Europene. Guvernul stabilește anual contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, potrivit news.ro.