Valul de demisii din armată obligă MApN să introducă noi categorii de absolvenți ce pot deveni ofițeri și subofițeri

Valul de demisii din armată obligă MApN să introducă noi categorii de absolvenți ce pot deveni ofițeri și subofițeri Sursa: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania

Valul de demisii din armată obligă Ministerul Apărării Naționale (MApN) să vină cu noi soluții pentru a atrage forța de muncă. Cele mai multe demisii au venit din cauza salariului considerat prea mic.

Astfel, MApN propune, printr-un proiect de OUG, ca ofițerii și subofițerii să poată proveni din rândul mai multor tipuri de absolvenți decât în prezent. Potrivit notei de fundamentare, ofițerii ingineri, soldații și gradații profesioniști, și-au dat demisia din armată din cauza salariului mic și pentru că ofertele din mediul privat erau mult mai atractive.

Mai multe categorii de absolvenți vor putea deveni militari

Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021, față de anul 2020, iar în primele trei trimestre ale acestui an s-au înregistrat peste 2.000 de demisii. Această situație afectează îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare, potrivit notei de fundamentare.

Astfel, Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare se va modifica, fiind introduse următoarele prevederi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • ofițerii în activitate, care vor putea fi și absolvenții anului IV de studii din cadrul instituțiilor civile de învățământ superior cu durata studiilor mai mare de 4 ani, pe lângă absolvenții cu diplomă de licență ai acelorași instituții, școlarizați pentru nevoi ale MApN și ale Ministerului de Interne (în forma actuală, Legea 80 menționează doar MApN);
  • subofițerii în activitate, ei vor putea proveni și din soldații și gradații profesioniști absolvenți cu diplomă de bacalaureat, pe lângă cei „în activitate, în rezervă sau cu statut de rezervist voluntar, absolvenți ai studiilor postliceal sau superioare corespunzătoare specialităților militare, care au absolvit cursul de formare a subofițerilor”.

De asemenea, va fi creat și cadrul normativ pentru formarea subofițerilor sanitari în cadrul instituțiilor civile de învățământ de profil.

Potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul de OUG, atractivitatea profesiei de militar a scăzut în rândul oamenilor, ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina, iar astfel au rămas foarte puțini cei care vor să se înroleze.

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Se manifestă diminuarea constantă a numărului de potențiali candidați cu vocație pentru profesia militară", se menționează în nota de fundamentare, potrivit avocatnet.ro.