Care sunt salariile în Armata Română. Ministrul Apărării spune că este posibil ca acestea să crească în 2023

Care sunt salariile în Armata Română. Ministrul Apărării spune că este posibil ca acestea să crească în 2023 Deputatul PSD Iulian Badea, membru în Comisia pentru Apărare și Siguranța Națională, a dezvăluit că legile apărării vor fi adaptate noilor provocări de securitate. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Salariile militarilor sunt stabilite prin lege. Un general câștigă lunar peste 8.000 de lei, iar un soldat are un venit de 2.500 de lei pe lună când se înrolează în armată. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spune că este posibil ca salariile militarilor să fie mărite anul viitor.

Salariile cadrelor mililare, polițiștilor, dar și cele ale funcționarilor publici care au un statut special în sistemul de apărare și securitate națională sunt stabilile prin legea 153/2017.

Potrivit actului normativ. Șeful Statului Major General câștigă pe lună 10.880 de lei. Un general din Armata Română câtigă lunar între 8.247 și 8.774 de lei. Cei care au gradul de locotenent au un salariu cuprins între 5.212 și 5.528 de lei. Diferențele dintre indemnizația minimă și cea maximă sunt date de vechimea în armată.

Salarii mai mici

Salariile soldaților sunt mult mai mici. În momentul în care se înrolează un armată, un soldat are un venit lunat de 2500 de lei pe lună. Acesta poate crește odată cu vechimea. La salariu se mai pot adăuga și sporuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici subinspectorii de poliție/penitenciare nu au salarii foarte mari. Aceștia încasează lunar 3.950 de lei. Cei care au gradul de maistru militar principal sau plutonier adjutant au un venit lunar de peste 4.000 de lei. Ministerul Apărării Naţionale precizează că valorile minime sunt cele stabilite pentru program normal de lucru, potrvit cancan.ro.

Măriri salariale

Ministrul Apărării spune că este posibil ca salariile militarilor să fie mărite în 2023. Angel Tîlvăr spune că a primit mesaje de la soldați nemulțumit de veniturile pe care le încasează lunar.

„Orice om își dorește să aibă un salariu care să îi permită să obțină pentru copilul lui o școală mai bună, pentru familia lui un nivel de viață mai bun. Nu este un lucru nelegitim sau condamnabil. Și eu am primit de când sunt la minister multe mesaje. Soldații îmi spun ceea ce spun oamenii și în alte domenii, dar cu o mai mare supărare, pentru că sunt foarte mulți care și-au dedicat viața unei meserii. Sunt oameni care discută și despre solde și despre nivelul de salarizare. Există șanse ca salariile militarilor să crească în 2023. Ne preocupă această sitiație și ne vom zbate pentru asta“, a declarat Angel Tîlvăr la Digi 24.