Evenimentul Zilei > Economie > Bani în plus pentru bugetari. Salariile lor ar putea crește considerabil
Bani în plus pentru bugetari. Salariile lor ar putea crește considerabil

Bani în plus pentru bugetari. Salariile lor ar putea crește considerabil

Salariile bugetarilor ar putea crește considerabil. Este vorba despre un proiectul de ordonanță de urgență, care urmează să fie dezbătut de autorități în cel mai scurt timp.

Salariile bugetarilor implicați în proiectele finanțate de PNRR ar putea fi majorate cu 50%. Mai exact, în baza ordonanței, un director dintr-un minister ar putea primi până la 7.800 de lei. Senatorii din opoziție, care urmează să dea raport pe ordonanță, vor încerca să o blocheze. Mâine, aceasta va ajunge în Parlament și comisiile de specialitate din Senat vor fi nevoite să dea un raport pe această ordonanță.

Veniturile celor care lucrează pe fonduri europene, pe Planul Național de Redresare și Reziliență, ar putea fi dublate. Un director general care are acum 15.000 de lei salariu brut, va mai primi încă aproape 8.000 de lei dacă lucrează pe fonduri europene. La fel și angajații cu funcții mai mici. Aceştia primesc până la 6.000 de lei în plus la salarii.

Salarii mai mari pentru această categorie de români

De bani în plus vor beneficia și primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene și vicepreședinții de consilii județene dacă au proiecte pe pe fonduri europene. Şi alți angajați se vor bucura o majorarea a salariului. Spre exemplu, dacă lucrează până la 40 de ore pe un astfel de proiect, primesc o creștere de 20 % a venitului. Dacă lucrează până la 80 de ore pe un proiect finanțat pe fonduri europene, pot obţine un salariu majorat cu 50%, potrivit A3.

Statul a luat în calcul și majorarea salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv, autoritate din cadrul Ministerului Finanțelor care se ocupă cu coordonarea și reglementarea controlului financiar preventiv pentru toate entitățile publice, cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului.

Propunerile de majorări salariale vor intra în vigoare când vor fi publicate în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro. Aplicarea acestor majorări se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Măsura se regăsește într-un proiect de OUG adoptat de Guvern și care modifică Legea 153/2017.