Se resimte acut nevoia de forță de muncă în România. Peste 42.000 de locuri de muncă, disponibile

Se resimte acut nevoia de forță de muncă în România. Peste 42.000 de locuri de muncă, disponibile Sursa foto: EVZ

Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, peste 42.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru români.

Dintre toate aceste locuri de muncă disponibile, 2.276 sunt destinate persoanelor cu studii superioare care vor să se angajeze de posturi de ingineri, inspectori, economiști, agenți de vânzări, manageri de proiect sau analiști financiari.

Alte 9.301 de locuri pot fi ocupate de persoanele cu studii liceale sau post-liceale şi aproape 10 mii de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii profesionale.

Restul locurilor de muncă, de peste 20.000 se adresează persoanelor care au studii primare şi celor fără studii. Pentru a studia ofertele, doritorii pot accesa site-ul www.anofm.ro la rubrica Locuri de Muncă Vacante.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locuri de muncă disponibile în România

2.276 locuri de muncă destinate persoanelor cu studii superioare 9.301 locuri de muncă pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale 9.659 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii profesionale 20.888 locuri de muncă pentru persoanele fără studii sau cu studii primare/gimnaziale

Forța de muncă a României, în scădere drastică

O analiză publicată anul acesta de către Comisia Europeană arată că scăderea natalității, accentuarea fenomenului migraționist, dar și îmbătrânirea populației țării vor duce la scăderea forței de muncă cu 8,8%, până în anul 2030.

Astfel, țara noastră trebuie să contracareze nevoile societății din viitor prin măsuri de creștere a productivității în muncă, dar și de încurajare a angajării unor categorii precum femei, rromi sau persoane în vârstă.

Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că în România există un deficit de competențe sau necorcondanțe între acestea, acuzând un sistem de educație slab, cu directe implicații negative în perspectivele pieței muncii.

Aproape 20% dintre absolvenții celor mai bune instituții de invățământ părăsesc România

Conform datelor INS, anul trecut, 9.561 de tineri au părăsit definitiv România, generația Z reprezentând 28% din totalul emigranților permanenți. Numărul este cel mai mare din ultimul deceniu, în timp ce în 2012 și-au luat adio de la România aproximativ 5.300 de tineri din rândul generației Z, informează Ziarul Financiar.

Tabloul se completează și mai mult dacă se adaugă numărul de emigranți temporari. Astfel, până în 2020, cele mai recente date ale INS arată că aproximativ 187.000 de persoane au părăsit țara. Dintre acestea, aproximativ 42.000 fac parte din Generația Z, majoritatea din grupa de vârstă 20-24 de ani.

Raportându-ne la anul trecut și la numărul de emigranți permanenți, anul 2021 a reprezentat un record absolut de plecări din România în ultimul deceniu. Peste 34.000 de persoane au cumpărat un bilet dus-întors în 2021, în 2020 numărul acestora a fost de 21.000, iar în 2012 de aproximativ 18.000. Este incontestabil efectul pandemiei, în condițiile în care posibilitatea de a lucra de oriunde i-a determinat pe mulți să ia decizia finală de a părăsi România.