Criza economică şi socială, prin efectele ei, precum şomajul, reprezintă un factor de risc dramatic pentru suicid, potrivit unui studiu recent, publicat în rezumat în ediţia din luna septembrie a revistei Hipocrate, care a examinat evoluţia ratei şomajului şi a celei a suicidului în mai multe regiuni din Marea Britanie.
Datele cercetării arată că, anual, fiecare creştere cu 10% a şomajului a dus la o creştere cu 1,4% a ratei suicidului la bărbaţi. La femei, însă, nu s-a constatat o astfel de evoluţie.
„Efectul mai pregnant asupra bărbaţilor are la bază arhetipurilor sociale, potrivit cărora rolul bărbatului este de a asigura traiul zilnic al familiei. În perioade istorice tulburi, bărbaţii sunt mult mai expuşi decât femeile la depresie şi suicid. Trebuie să acţionăm cu toţii, pentru că ieşirea din criză nu poate să se întâmple decât dacă avem oameni sănătoşi, capabili să muncească la maximum”, spune profesorul Ian Banks, preşedinte al European Men’s Health Forum, partener în Iniţiativa pentru Sănătatea Bărbatului.

Potrivit Institutului Naţional de Medicină Legală, în anul 2011, în România s-au înregistrat 2.784 de sinucideri, 81% fiind bărbaţi.

„Statistica spune totul. Şi în cazul bolilor mintale, bărbaţii sunt afectaţi într-o măsură mai mare decât femeile. Bărbaţii refuză să accepte ideea că pot suferi de depresie, iar fiecare zi care trece aduce o creştere exponenţială a riscului de sinucidere. Riscurile majore sunt la bărbaţii divorţaţi sau văduvi, la şomeri şi la cei care suferă de boli cronice, precum cancerul. «Ai grijă de fericirea ta, aşa cum ai grijă de maşina ta!» – acesta este mesajul pe care dorim să-l transmitem bărbaţilor cu acest prilej, apelând din nou la pasiunea pe care fiecare o simte pentru propria maşină”, a declarat dr. Marius Geantă, director general KOL Medical Media.
Primele semne ale depresiei trebuie să fie recunoscute, de bărbat sau, mai frecvent, de parteneră sau de familia acestuia. Cel mai adesea, bărbatul cu depresie începe să-şi piardă interesul pentru activităţile care-i făceau placere, precum pescuitul sau fotbalul, libidoul este scăzut, are tendinţa de a se izola de grupul de prieteni, iar performanţa profesională este în declin.