Evenimentul Zilei > International > Criza migratorie. Erdogan descalecă la Bruxelles
Criza migratorie. Erdogan descalecă la Bruxelles

Criza migratorie. Erdogan descalecă la Bruxelles

Președintele Turciei speră la un acord cu Uniunea Europeană pe tema crizei migratorii și să „se întoarcă din Belgia cu rezultate diferite”.

Recep Tayyip Erdogan aterizează luni în Belgia pentru a găsi un acord cu liderii UE după escaladarea tensiunilor în urma deschiderii de către Ankara a frontierei cu Grecia, unde migranții se îmbulzesc în încercarea de a ajunge în Europa continentală.

„Voi avea o întâlnire cu responsabili ai Uniunii Europene, la Bruxelles”, a declarat Erdogan duminică într-un discurs televizat, precizând că speră să se întoarcă din Belgia cu „rezultate diferite”.

Între timp, la frontiera Turciei și Grecia au avut loc violente ciocniri între polițiștii greci și migranți.

La Bruxelles, s-a anunțat că președintele Turciei se va întâlni la ora 18 cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ei vor discuta în special „probleme de migrație, securitate și de stabilitate în regiune și despre criza din Siria”, a anunțat pe Twitter purtătorul de cuvând al lui Charles Michel, Barend Leyts.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a afirmat la CNN că, pentru el, acordul dintre Turcia și UE privind limitarea afluxului de migranți și refugiați către Europa (2016) era „mort”.

Mitsotakis a afirmat că Erdogan încurajează fluxul de migranți către frontiera Greciei, după ce Turcia și-a deschis frontiera cu Grecia în urma bombardării soldaților turci în Siria. Demeresul lui Erdogan a fost denunțat de europeni care l-au acuzat de „șantaj” în căutarea unui ajutor pentru situația din Siria, scrie Le Point.

Erdogan a cerut duminică Greciei „să-și deschidă porțile” pentru migranți, pentru ca apoi aceștia să se răspândească în restul Uniunii Europene.
„Hei, Grecia! Apelez la tine … Deschide-ți porțile și eliberează-te de această povară”, a spus el. „Lasă-i să plece în alte țări europene”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.