Evenimentul Zilei > Social > UPDATE. Criza gunoaielor din Sectorul 1, detensionată pentru moment. Soluția vine de la Prefectul Capitalei. Răspunsul ROMPREST
UPDATE. Criza gunoaielor din Sectorul 1, detensionată pentru moment. Soluția vine de la Prefectul Capitalei. Răspunsul ROMPREST

UPDATE. Criza gunoaielor din Sectorul 1, detensionată pentru moment. Soluția vine de la Prefectul Capitalei. Răspunsul ROMPREST

Prefectul Capitalei a propus și soluții pentru detensionarea situației din Sectorul 1, iar acum așteaptă răspunsuri, atât de la compania Romprest, cât și de la primarul de sector.

UPDATE: Soluția provizorie o reprezintă un acord temporar privind plata directă, de către primărie, a sumelor datorate operatorilor stațiilor de sortare/depozitare pentru a preîntâmpina blocarea din nou a mașinilor Romprest. Compania de salubritate a transmis deja răspunsul prefectului.

”Prezentul acord de principiu privind plata directă de către Autoritatea contractantă a operatorii stațiilor de sortare-tratare-eliminare prin depozitare, nu reprezinta o derogare de la obligativitatea respectarii obligatiilor contractuale ale parților din cadrul Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubritate pe raza Sectorului 1 și nu reprezintă o suspendare a clauzelor contractuale, nici o rezolvare a diferendului creat prin neplata facturilor restante înregistrate de către Autoritatea contractantă față de Romprest.”, spune societatea de salubritate.

”Acordul de principiu va trebui validat prin Hotărare a Consiliului local, iar acordul de plată directă va avea o formă care va fi negociată de către părți și va intra în vigoare după plata integrala a sumelor restante înregistrate de către Autoritatea contractantă pentru contravaloarea activităților de colectare și transport deșeuri și sortare-tratare-eliminare prin depozitare, din facturile de salubrizare stradală emise de catre Compania Romprest Service SA pentru presțatii confirmate în perioada iulie 2020 – martie 2021.”

În cazul în care, prin acordarea de către operatorul delegat a acestui accept provizoriu privind plata directă catre sortatorii aflați în contract cu Romprest, Autoritatea contractantă va întelege să nu mai achite facturile emise de către operatorul delegat, și să achite exclusiv facturile către operatorii de sortare-tratare-eliminare prin depozitare, Acordul își va înceta valabilitatea și părtile vor reveni la situația initială în care plățile către sortatori se vor face prin operatorul Romprest.

Am decis să adoptam aceasta pozitie constructivă exclusiv în scopul asigurării continuitații serviciului de utilitate publică, în folosul utilizatorilor finali ai serviciului, cetățenii, și al salvgardarii interesului public, în detrimentul evident al intereselor legitime ale societatii noastre, care înregistrează restanțe la plată istorice, depășite de termenele de scadentă și de grație cu peste 200 de zile.”, anunță Romprest.

Știrea inițială

Prefectul Capitalei, Alin Stoica nu va declara stare de alertă în Sectorul 1. Acesta a avut o întâlnire marți atât cu firma de salubritate, Romprest, dar și cu primarul sectorului Clotilde Armand. Potrivit prefectului este un diferend comercial, dar continuitatea salubrizării trebuie asigurată.

„Am avut o întâlnire cu Romprest şi Primăria Sectorului 1. Am propus o soluţie de deblocare a situaţiei pentru a asigura continuitatea serviciilor. Pe propunere urmează să avem un răspuns de la Romprest în această seară sau mâine dimineaţa”, a spus Alin Stoica, într-o declaraţie de presă.

Potrivit prefectului Capitalei, ambele părţi declară că sunt de acord să facă eforturi pentru a menţine serviciile funcţionale.

„În general, soluțiile cam aici se învârt – o parte trebuie să presteze, o parte trebuie să mai plătească ceva”, a explicat prefectul.

Alin Stoica a precizat că nu a fost luată încă o decizie cu privire la solicitarea Consliului Local pentru Situaţii de Urgenţă de a fi declarată starea de alertă în Sectorul 1, deoarece încă nu a primit toate datele necesare.

Întrebat dacă în sectorul 1 se impune starea de alertă sanitară, Alin Stoica a răspuns: „Atâta vreme cât părțile sunt interesate să continue activitatea, nu, dar dacă se ajunge la un blocaj, atunci putem să discutăm”.

Alin Stoica a reiterat că ambele părţi sunt de acord să facă eforturi pentru asigurarea continuităţii serviciului de salubritate.

Poziția oficială Romprest, ca răspuns la demersul Prefectului Municipiului București de deblocare a situației pentru a fi asigurată continuitatea serviciului de salubritate: