Evenimentul Zilei > Economie > Se apropie o nouă CRIZĂ FINANCIARĂ? Semnal de ALARMĂ tras de la VÂRFUL EUROPEI
Se apropie o nouă CRIZĂ FINANCIARĂ? Semnal de ALARMĂ tras de la VÂRFUL EUROPEI

Se apropie o nouă CRIZĂ FINANCIARĂ? Semnal de ALARMĂ tras de la VÂRFUL EUROPEI

Președintele mecanismului Unic de Supraveghere, înființat sub tutela Băcncii Centrale a Europei (BCE), a declarat că următoarea criză în Europa ar putea să îşi aibă originea pe piaţa imobiliară însă băncile sunt mai bine pregătite să îi facă faţă decât erau în urmă cu zece ani.

Pe fondul nivelului extrem de redus al dobânzilor, preţurile la imobiliare au crescut în mai multe oraşe şi regiuni europene. Unii decidenţi au avertizat că o politică monetară ultra-relaxată riscă să creeze bule speculative, care ar putea declanşa noi crize, transmite Agerpres, care citează Reuters.

„Ce ar putea provoca următoarea criză? Nu ştiu, dar bănuiesc care ar putea fi piaţa imobiliară”, a declarat Daniele Nouy într-un interviu acordat agenţiei letone de presă LETA. „Ştim cu certitudine că va fi o nouă criză. Dar nu ştim când şi de ce va apărea”, a mai spus Nouy.

Cu toate că băncile sunt mai bine capitalizate, lichiditatea este abundentă iar banii sunt ieftini. Daniele Nouy a avertizat că unele bănci nu au avut suficient succes în mobilizarea garanţiilor şi dobândirea de lichidităţi suplimentare de pe piaţă când au fost supuse la presiuni.

 

„Ceea ce lipseşte încă este un sistem european de garantare a depozitelor. Ştiu că unele state din Nordul şi Estul Europei ar dori să vadă o reducere mai importantă a riscurilor în cadrul băncilor din zona euro, înainte să fie adoptate noi măsuri. Personal, cred că riscurile au fost deja reduse în mod semnificativ. În consecinţă, acum trebuie să mergem înainte”, a apreciat Nouy.

Anterior, şi fostul preşedinte al BCE, francezul Jean-Claude Trichet, a apreciat şi el că creşterea gradului de îndatorare a făcut sistemul financiar mondial la fel de vulnerabil cum era în urmă cu zece ani, în luna septembrie 2008, când s-a prăbuşit banca americană Lehman Brothers. 

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: