Evenimentul Zilei > Sport > Comentatorul sportiv Cristian Țopescu împlinește 80 de ani
Comentatorul sportiv Cristian Țopescu împlinește 80 de ani

Comentatorul sportiv Cristian Țopescu împlinește 80 de ani

Cristian Ţopescu, comentator sportiv de radio şi televiziune, împlinește astăzi vârsta de 80 de ani. În tinerețe Cristian Țopescu a fost campion național la sărituri peste obstacole.

Cristian Țopescu s-a născut la 26 martie 1937, la Bucureşti, fiind fiul ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada din Berlin din anul 1936. Cristian Ţopescu a urmat cariera tatălui său, absolvind Şcoala de Grăniceri de la Oradea. Este apoi licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, potrivit Agerpres.ro. 

A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti (1953-1964), unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole, în 1960 şi 1962. După retragerea din activitatea competiţională a devenit, în 1964, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999). 

În lunga sa carieră de comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A publicat peste 200 de articole cu subiect sportiv în presa scrisă, precum şi volumele ''Steaua, performanţă şi prestigiu'' (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi ''Fair play'' (2003). În 2002 a apărut pe piaţă biografia celui mai valoros comentator sportiv, intitulată ''Cristian Ţopescu – Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV'', scrisă de Alexandru Răducanu. 

A fost directorul cotidianului ''Prosport'' (2003-2007), vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. A fost reporter sportiv la Radio Europa FM, director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua, comentator la canalul Eurosport, senior editor la Radio Sport Total şi senior editor la ''Adevărul'' şi a coordonat suplimentul ''Adevărul Sport'', alături de Ovidiu Nahoi şi Daniel Nazare.