Cristian Socol: Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a românului cu procente cuprinse între 4 şi 15%

Cristian Socol: Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a românului cu procente cuprinse între 4 şi 15%

Cristian Socol, consilierul pe probleme macroeconomie al premierului, a declarat că reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a fiecărui român cu procente cuprinse între 4 şi 15%.

”Ne permitem să reducem TVA la 9% mai repede decât era preconizat, ca urmare a creşterii economice, reducerii risipei în cheltuielile publice şi încasării mai multor venituri la buget din îmbunătăţirea colectării şi reducerii evaziunii. Vom continua cu reducerea TVA general la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, respectând astfel toate angajamentele luate în Programul de Guvernare”, a spus Socol, potrivit capital.ro.

Consilerul premierului consideră că reducerea TVA şi reducerea preţului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct şi indirect asupra a 50% din coşul de consum al unei familii obişnuite.

”Măsura decisă azi are un impact major mai ales în cazul gospodăriilor cu venituri reduse, a căror pondere a alimentelor în coşul de consum este mai ridicată. Reducerea preţurilor cu 15% la această categorie de produse precum şi scăderea preţului medicamentelor vor conduce la o putere de cumpărare mai mare cu 5,3% pentru o persoană cu pensia medie şi de 8,3% pentru un pensionar cu pensia minimă. În cazul unui salariat cu câştigul mediu net lunar plusul de putere de cumpărare va fi de 4,5%. Cea mai mare creştere a puterii de cumpărare de 14% se va realiza în cazul unei persoane cu salariul minim, ţinând cont şi că de la 1 iulie acesta va creşte cu 75 RON”, explică Socol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a adăugat că odată cu reducerea TVA se va reduce şi evaziunea fiscală, dând ca argument faptul că evaziunea la carne este estimată la 30-40% din piaţă, iar la legume fructe la 50-60% din piaţă.

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi reducerea TVA la 9% pentru produsele aliemntare şi băuturile nealcoolice, de la 1 iunie.