La câteva zile după tragedia de la Matei Balș, Cristian Ghinea, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a lansat un atac extrem de dur asupra lui Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății. Concret, ministrul Ghinea îl acuză pe Nelu Tătaru ca a blocat un act normativ prin care spitalelor le erau puse la dispoziție 50 de milioane de euro pentru rețelele de energie electrică și diferite gaze medicinale, oxigen în special.

„Din noiembrie și până astăzi, între incendiul de la spitalul județean din Piatra Neamț și cel de la Matei Balș, printre ministere a circulat o ordonanță de urgență prin care ministerul pe care acum îl conduc punea la dispoziția spitalelor din țară 50 de milioane de euro, bani europeni, pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii de gaze medicinale, oxigen în principal, și a rețelelor de energie electrică.

Ministerul a făcut textul, s-au schimbat adrese, s-au primit observații, cele mai multe de formă, mult balet juridic. Ministerul Sănătății condus de dl Tătaru a dat de două ori aviz negativ acestui text, propus de fostul MFE. După incendiul de la Balș, brusc a redevenit o urgență. Dl Tătaru e supărat public că unde e ordonanța pe care el însuși a blocat-o”, a scris Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea, atac la Nelu Tătaru: „se blochează unii pe alții cu hârtii între ministere”

„Pe de altă parte, de ce era nevoie de OUG pentru ca fostul MFE să facă un ghid dedicat siguranței la incendii? Nu era nevoie. De asta am ajuns să avem OUG (care e lege) pentru chestiuni care țin de asumarea unor decizii. Deci, pe scurt: anunțăm ceva cu PR, apoi se blochează unii pe alții cu hârtii între ministere, dăm aviz negativ, se întâmplă din nou, ne dăm deștepți la televizor că era ceva lăsat pe acolo, chiar dacă ne prinseserăm urechile în avize între MFE și Ministerul Sănătății. Că o fi urgență, dar avizul și echilibristica birocratică sunt sfinte.

Ce facem acum? Un memorandum în guvern, pe baza căruia vom face ghidul de finanțare. Vicepremierul Barna și premierul Cîțu sunt de acord cu abordarea: fără OUG când putem asuma decizii. Vlad Voiculescu și cu mine ne asumăm decizii, nu ne ascundem după OUG-uri. Memorandumul a fost aprobat astăzi în ședința de guvern.

Terminăm ghidul și dăm drumul apelului de finanțare de 50 de milioane de euro pentru infrastructura de gaze medicinale și rețele de energie electrică din spitale. Simplu, eficient, fără “circuit de hârtii” inutil. E ridicol să pretinzi că ceva e urgent și să îți prinzi urechile în hârtii plimbate între ministere”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.