Evenimentul Zilei > Actualitate > Nelu Tătaru explică ce putea fi făcut pentru a evita tragedia de la Matei Balș
Nelu Tătaru explică ce putea fi făcut pentru a evita tragedia de la Matei Balș

Nelu Tătaru explică ce putea fi făcut pentru a evita tragedia de la Matei Balș

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru a dezvăluit ce ar fi putut fi făcut pentru ca o tragedie ca cea de la Matei Balș să fie evitată.

Nelu Tătaru explică cum putea fi evitată tragedia de la Spitalul Matei Balș. Fostul ministru al Sănătății dezvăluie că guvernul lui Cîțu ar fi avut o OUG „specială”.

Tătaru spune că este vorba despre o OUG privind accesarea de fonduri europene pentru reparații în spitale.

Fostul ministru punctează faptul că guvernul lui Cîțu „a uitat de această ordonanță”.

El lansează un atac și la adresa lui Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătății. Despre el spune că știa deja despre raportul tragediei de la Piatra Neamț. În continuare îl acuză că nu s-a folosit de OUG respectivă.

Nelu Tătaru, cum putea fi evitată tragedia de la Matei Balș?

„După cum ştiţi după incendiul de la Piatra Neamţ la nivelul Guvernului s-au decis o serie de controale. Acestea au fost coroborate între Ministerul Sănătăţii, Inspecţia Sanitară de Stat şi inspecţiile sanitare din DSP-uri.

Acestea fiind IGS şi ISCIR a tuturor secţiilor de terapie intensivă, nu neapărat din spitalele COVID ci şi din celelalte spitale pentru a vedea realitatea la zi, dotarea fiecărei secţii.

În acest sens s-a făcut un raport a apărut chiar pe 23 decembrie 2020. După cum ştiţi, o ordonanţă de urgenţă într-o primă lectură în guvernul Orban, stipula că pe fonduri europene se pot face aceste reparaţii.

Se află în continuare pe masa iniţiatorilor Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene pentru avizare”, a spus Nelu Tătaru.

Ce s-ar putea schimba în sistemul de sănătate?

„Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii precum cea de la ”Matei Balș” și de la Piatra Neamț și din alte spitale din țară să nu se mai întâmple(…).

Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la ultimul raport, de la controalele din noiembrie 2020”, a mai spus ministrul.

Nelu Tătaru a fost întrebat dacă i-a predat OUG actualului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„Actele normative sunt la nivelul Guvernului şi sunt predate de la nivelul Guvernului. Deci, ordonanţa este a unui guvern, nu a unui minister.

Normal este ca noi să ne informăm, când preluăm un portofoliu, de toate probleme care sunt la nivelul Guvernului, să putem avea adoptarea la lucrurile care ne interesează”, a concluzionat fostul ministru al Sănătăţii.

„Eu nu dau vina pe nimeni. La Ministerul Sănătăţii se află o ordonanţă, se află un raport, se află un plan de conformare”, a adăugat Tătaru, conform Antena3.