Termoenergetica, soluție cu care se putea evita tragedia de la Matei Balș?

Termoenergetica, soluție cu care se putea evita tragedia de la Matei Balș?

Termoenergetica invocă o soluție prin care tragedia de la Matei Balș ar fi putut fi evitată. Este vorba despre un act normativ.

Termoenergetica prezintă o soluție prin care ar fi putut fi evitată întreaga tragedie de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

După incidentul de la Spitalul Matei Balș, o serie de acuzații a fost făcută la adresa autorităților. Printre ele se numără și Termoenergetica, care este principalul furnizor de apă caldă și căldură în sistem centralizat.

Compania a fost acuzată pentru frigul din saloane. Chiar unii pacienți au declarat că se încălzeau cum puteau, în saloane fiind foarte frig.

Termoenergetica, soluție prin care putea fi evitată tragedia de la Matei Balș

Termoenergetica susține că în prezent există un act normativ cu privire la proiectarea și verificarea construcțiilor spitalicești.

Acesta prevede că orice unitate spitalicească are obligația de a asigura surse alternative, atât pentru apă caldă, cât și pentru căldură.

S-a vorbit pentru prima dată despre acest act normativ în anul 2019. La acel moment, incidentul care a declanșat scandalul a avut loc tot în Capitală. Două spitale de copii rămăseseră fără apă caldă și fără căldură timp de trei zile.

Directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a invocat normativul 15 din 1997 care prevede că orice spital are obligația de a asigura surse alternative pentru apă și căldură.

Jurnaliștii de la Libertatea l-au contactat pe directorul adjunct de la Termoenergetica, Adrian Gîtlan. Acesta a declarat că „din câte cunoaște, acest act obligă spitalele să asigure confortul termic pentru pacienți inclusiv din resurse proprii”.

La ce se referă actul normativ invocat de Termoenergetica?

Normativul 15 din 1997 stipulează că: dotarea cu instalații termice se stabilește în conformitate cu necesitățile funcționale ale unităților spitalicești.

Instalațiile termice trebuie să corespundă unor niveluri superioare de performanță, având în vedere rolul lor important în funcții igienice, dar și curative de bază – pentru condiții de microclimat adecvate, pentru spălări și sterilizări termice, dar și pentru prepararea hranei etc.

Se are în vedere asigurarea funcționării instalațiilor fără întrerupere la nivelurile de satisfacere a cerințelor de consum, dar nu face referire la nicio obligație referitoare la spitalele construite înainte de 1997, arată Antena3.