Update. Incendiul de la Matei Balș are ecouri în toată lumea. Palmă pentru sistemul sanitar românesc

Update. Incendiul de la Matei Balș are ecouri în toată lumea. Palmă pentru sistemul sanitar românesc

O nouă ipoteză legată de cauza incendiului de la Matei Balș se conturează: ar fi fost vorba de un scurtcircuit produs la o priză. Presa internațională a tratat subiectul pe larg

UPDATE. Incendiul produs vineri la Spitalul Matei Balș din București, în urma căruia cinci pacienți au murit, a fost prezentat și comentat în numeroase publicații internaționale.

Pe lângă filmul evenimentelor, site-urile și agențiile de presă internaționale au prezentat situația gravă din România prin prisma incendiilor de la Piatra Neamț, Iași și Colectiv.

De asemenea, prezentarea faptelor a fost însoțită de statistici dure, care demonstrează că problemele structurale ale sistemului de sănătate din România nu sunt trecute cu vederea la nivel european și internațional.

Ne puteți urmări și pe Google News

„România are unul dintre cele mai puțin dezvoltate sisteme de sănătate din UE”

Printre publicațiile care au scris despre evenimentul tragic din România se numără agenția de presă Reuters.

Publicația a scris despre condițiile în care s-a produs incendiul, despre faptul că este al doilea astfel de incident în mai puțin de trei luni, dar a făcut și o radiografie scurtă și concisă a situației din România, notează stirileprotv.ro.

„Chiar și înaintea pandemiei, sistemul de sănătate din România era sub presiune, afectat de corupție și deficiențe. România are unul dintre cele mai puțin dezvoltate sisteme de sănătate din UE.

Statul a construit un singur spital în ultimii 30 de ani, cheltuie cel mai puțin pentru sănătate, în raport cu țările UE, și mii de doctori și asistente au emigrat”, scrie Reuters.

„Incendiile și pandemia au scos la lumină deficiențele din sistemul de sănătate”

Euronews a amintit despre un incident care a avut loc în luna noiembrie, când mai multe imagini apărute în mediul online arătau pacienți infectați cu Covid-19 tratați pe holuri la Spitalul Matei Balș, din cauza fluxului mare de cazuri.

„Incendiile și pandemia de Covid-19 au scos la lumină deficiențele din sistemul de sănătate românesc, la cinci ani după ce 64 de oameni au murit într-un incendiu produs într-un club din București”, scrie publicația.

„O țară marcată de infrastructură care se destramă și o cultură a reparațiilor improvizate”

Site-ul France24 a descris incendiul din București drept o consecință a „culturii reparațiilor improvizate”, într-o țară în care cele mai importante ramuri se destramă.

„Cu 19 milioane de locuitori, România este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană și încearcă să gestioneze pandemia de Covid-19 cu un sistem de sănătate delapidat și cu personal insuficient”, a transmis postul de televiziune francez.

AP News scrie despre al treilea incident de acest fel din ultimele luni

AP News a prezentat incendiul de la Matei Balș prin prisma altor două tragedii, cea de la Piatra Neamț, dar și cea de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași, când un bărbat de 33 de ani a murit.

„Mai multe ore mai târziu, balcoane distruse puteau fi văzute la Spitalul Matei Balș, unde autoritățile au organizat startul campaniei de vaccinare anti-Covid în România”, menționează AP News

ȘTIRE INIȚIALĂ

O nouă ipoteză se conturează la Matei Balș: incendiul ar fi pornit de la o priză, de fapt.

„Incendiul a plecat de la o priză, lângă patul unui pacient. El avea telefonul în priză la încărcat.

Flacăra s-a extins, pacientul era pus cu mască la tub de oxigen. Rezervorul de oxigen a explodat la ceva timp după izbucnirea focului”, a declarat la RomaniaTV un instalator.

Ipoteză nouă la Matei Balș: incendiul a pornit de la o priză?

Procurorii și polițiștii au dat primele detalii din anchetă cu privire la tragedia de la Spitalul Matei Balș. Potrivit acestora, din primele cercetări a reieșit că două butelii de oxigen au explodat în timpul incendiului. Anchetatorii au confirmat oficial informațiile prezentate de Evenimentul Zilei, încă din cursul dimineții, cu privire la o explozie care s-a produs în timpul incendiului.

Tot în acest context, anchetatorii au precizat că verificările la fața locului au fost făcute de reprezentanți ai Poliției, Parchetului de pe lângă Tribunalul București, IGSU și INSEMEX Petroșani.

Ei au precizat că s-au conturat mai multe ipoteze cu privire la cauzele incendiului.

Acestea, au precizat investigatorii, nu pot fi date, însă, publicității în acest moment.  De asemenea, ei au refuzat să precizeze dacă focul a fost declanșat din cauza unei defecțiuni tehnice sau a unei erori umane.

„Ipotezele privind cauza incendiului nu vi le putem dezvălui.

Am evaluat împreună cu specialiștii INSEMEX locul faptei. Sunt mai multe ipoteze, dar nu se pot dezvălui.

La acest moment nu ne putem pronunța cu privire la cauze, dacă au fost tehnice sau eroare umană”, a precizat comisarul șef Marian Mihoci, șef Serviciul Omoruri de la Poliția Capitalei.

În cadrul anchetei au fost audiate cinci persoane, personal medical și un instalator. Comisarul nu a exclus ca, în funcție de cercetări să mai fie și alte audieri.

„Au fost audiate cinci persoane, este vorba despre personal medical, infirmiere și un instalator. La fel, sunt date de anchetă, nu se pot dezvălui în acest moment. Vor fi chemate și alte persoane la audieri”, a declarat Marian Mihoci.