Evenimentul Zilei > Actualitate > Anchetă la o fabrică AstraZeneca din Belgia. Suspiciuni cu privire la Marea Britanie
Anchetă la o fabrică AstraZeneca din Belgia. Suspiciuni cu privire la Marea Britanie

Anchetă la o fabrică AstraZeneca din Belgia. Suspiciuni cu privire la Marea Britanie

Comisia Europeană a demarat o anchetă la o fabrică AstraZeneca din Belgia, suspectată că direcţionează în Marea Britanie vaccinurile împotriva Covid-19 în loc să respecte contractul încheiat cu Uniunea Europeană.

Anchetă la o fabrică AstraZeneca din Belgia. Aici s-a ajuns după ce fabrica de vaccinuri anunţase că va reduce semnificativ cantitatea de vaccinuri pentru UE. Conducerea fabricii din Belgia a explicat că a luat această decizie din cauza unor probleme legate de producţie.

În acest context, Comisia Europeană suspectează că dozele de vaccin au fost „deviate” spre Marea Britanie. Astfel a fost demarată investigaţia anunţată şi în The Guardian.

Miercuri s-a terminat prima vizită a inspectorilor, care vor reveni în zilele ce urmează. Rămâne de văzut dacă motivele prezentate de fabrica AstraZeneca din Belgia sunt reale.

AstraZeneca a făcut un pas important în spate

AstraZeneca anunțase că va putea livra doar 25% dintre cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene, Spaţiul producție din Belgia este deținut de compania franceză Novasep.

Cu toate acestea, AstraZeneca a dat asigurări Guvernului Marii Britanii că va continua producția de 2 milioane de doze pe săptămână. Obligația contractuală pentru Regatul Unit prevede livrarea a 100 milioane doze.

În urma acestor anunțuri, Comisia Europeană a pus la îndoială explicația firmei anglo-suedeze. Oficialii europeni vor să afle dacă nu cumva dozele care ar trebuiau livrate spre Europa au fost „deviate” spre Marea Britanie.

Contractul dintre AstraZeneca şi UE de prevede livrarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19. Compania britanico-suedeza trebuie să producă în 4 fabrici pentru a asigura cantităţile.

Două fabrici se află pe teritoriul Uniunii Europene (una în Belgia) şi două în Marea Britanie.

Anchetă la o fabrică AstraZeneca din Belgia

„Daţi-mi voie să fiu clară. Nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract. Nu e nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE.

Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze dozele aşteptate”, a subliniat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Totodată, ea a vorbit despre scrisoarea trimisă companiei pentru a pune „întrebări serioase și importante”. Amintim că UE a finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de AstraZeneca? Unde anume au ajuns și cui au fost livrate?

Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum. Din acest motiv, o a doua întâlnire este programtă în această seară. Dorim ca angajamentul să fie pe deplin respectat”, a spus Kyriakides.

Inspecţia s-a desfăşurat la spațiul de producție din Seneffe, în provincia Hainaut, coform Ministerului Sănătății din Belgia. Au fost adunate eșantioane și diverse documente de la fabrică.

sursa: theguardian.com