Această solicitare a fost transmisă Moscovei pe când preşedintele rus Vladimir Putin şi miniştri ruşi s-au reunit joi în Crimeea pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă peninsula după ce a fost anexată de către Rusia, a adăugat Poliuşkin, citat de agenţia rusească RIA Novosti.

"Am cerut ca Crimeea să fie scutită de la aplicarea sancţiunilor economice generale decretate de către Rusia, deoarece ne aflăm într-o perioadă de tranziţie şi suntem în continuare ca nişte fraţi siamezi cu Ucraina, mai ales în ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate", a spus el. Potrivit acestuia, Crimeea doreşte scrutiri la importurile de lapte şi produse lactate, cartofi, carne de vită, roşii şi porumb.

Ministrul Agriculturii din Crimeea a anunţat că autorităţile din peninsulă speră să obţină un răspuns din partea Moscovvei încă de luni. În urma înăspririi sancţiunilor occidentale care i-au fost impuse, Rusia a replicat interzicând, săptămâna trecută, importul majorităţii produselor alimentare provenind din Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

Exportul către Rusia a numeroase produse alimentare ucrainene a fost, de asemenea, interzis, Moscova invocând motive sanitare şi de securitate alimentară. Oficiali ruşi au declarat că ţara lor poate să supravieţuiască fără importuri de produse alimentare provenind din UE şi Statele Unite, recunscând totodată că ar putea să fie necesare unele scutiri pentru anumite regiuni sau la anumite produse.

Rusia se confruntă cu cele mai mari dificultăţi în aprovizionarea Crimeei, din cauza ocolirii teritoriului Ucrainei, unde au loc confruntări armate între forţele ucrainene şi separatişti proruşi. Legături pot fi făcute doar pe cale aeriană sau cu feribotul. Uneori se aşteaptă timp de câteva zile în vederea îmbarcării la bordul unei nave.

Guvernul rus a prevăzut un program cincinal în vederea ajutorării Crimeei, urmând ca suma de 660 de miliarde de ruble (13,6 miliarde de euro) să fie învestită în această regiune în perioada respectivă. Aproximativ o treime din sumă va fi alocată construirii unui pod care să asigure o legătură între Crimeea şi teritoriul rusesc.