Crima de la Orhei. Fratele principalului suspect ar fi omorât un bebeluș acum 14 ani

Crima de la Orhei. Fratele principalului suspect ar fi omorât un bebeluș acum 14 ani Crima de la Orhei, Ana-Maria / Sursa foto: Facebook

Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei de 19 ani de la Orhei, Republica Moldova, Ana-Maria, este acuzat că ar fi omorât un copil de 10 luni acum 14 ani, dar cazul ar fi fost mușamalizat. Pentru decesul copilului a fost condamnată mama acestuia, care era minoră atunci, potrivit Ziarului de Gardă. Tânăra mamă ar fi fost impusă prin șantaj să scrie declarații false în caz contrar va avea de suferit toată familia.

După ce le-a omorât copilul, femeile au fost amenințate de fratele lui Cotorobai

Mama minorei, adică bunica bebelușului decedat, a spus pentru Ziarul de Gardă că, de fapt, Alexei Cotorobai ar fi cel care ar fi omorât copilul și susține că ea și fiica ei au fost amenințate de familia acestuia, iar de frică, ele au fugit din Republica Moldova.

Sursa citată a discutat cu mama tinerei și cu unii locuitori ai satului Suhuluceni, raionul Telenești, din Republica Moldova, de unde sunt originari frații Cotorobai și unde a avut loc tragedia, și a consultat sentința de judecată pronunțată de judecătorul Vasile Stihi, de la Judecătoria Telenești, care a plecat din sistem în 2020. Vasile Stăvilă, procurorul care a gestionat cazul și-a depus și el demisia în 2015.

Fratele lui Cotorobai a impus-o să scrie declarații false

Cauza decesului copilului, conform raportului de expertiză legală, citat în sentința de judecată, ar fi fost sindromul copilului scuturat, iar leziunile ar fi fost provocate „în rezultatul zdruncinării acestuia de către persoane neidentificate”. Mama copilului a fost recunoscută vinovată pentru „lăsarea cu bună știință fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viață și este lipsit de posibilitatea de a se salva”. Tânăra, însă, a fost eliberată de la răspundere penală, ținând cont de faptul că era minoră și că a săvârșit pentru prima oară „o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă”, după cum se spune în sentință.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe parcursul examinării cauzei în instanță,  tânăra ar fi recunoscut că este vinovată și a mărturisit că „sincer se căiește”, se mai arată în sentință. Bunica copilului decedat a mai spus că a fost șantajată de familia Cotorobai, iar în cazul când nu va scrie cum vor dicta ei, îi va „lichida” toate neamurile.

Mama fetei, Claudia Cocier, a spus pentru Ziarul de Gardă că fiica ei a fost forțată să-și recunoască vina de către Alexei Cotorobai, care ar fi amenințat-o. Ea a păstrat anonimatul fiicei sale pentru a o proteja.

Sursa foto: Rise Moldova/Facebook

Omorât pentru că a început să plângă

De altfel, și în cadrul urmăririi penale, conform unor acte consultate de ZdG, tânăra mamă a declarat atunci că, la 10 februarie 2010, Alexei Cotorobai a venit în locuința ei, unde se afla și bebelușul său, în vârsta de 10 luni. Cotorobai ar fi fost în stare de ebrietate, ar fi început s-o agreseze și i-a cerut să întrețină relații sexuale. Pentru că a început să plângă copilul, bărbatul l-ar fi luat de cap, și „a strigat la ea să iasă afară din casă, amenințând-o că o omoară”.

Tânăra ar fi ieșit și ar fi auzit un zgomot, iar când a revenit „a văzut copilul ei jos la podea, în poziție pe spate, cu capul pe o parte și cu ochii închiși”. Fata a început a plânge, iar Alexei Cotorobai i-ar fi spus „nu rage”, i-ar fi luat smuls copilul din brațe și l-a pus într-o cadă de plastic, la bucătărie. Apoi ar fi scos-o forțat pe tânără din casă, a încuiat ușa, a împins-o în automobilul lui și a dus-o la un bar. Iar ulterior, timp de cinci zile după asta, Cotorobai ar fi ținut-o captivă pe tânără, i-ar fi luat telefonul mobil și ar fi amenințat-o și cu un cuțit.

„M-am rugat să iasă totul la iveală”

„El a venit beat și a luat copilul de la dânsa din brațe și l-a aruncat. Și-a bătut joc de copilul meu. Fata mea avea 17 ani când s-a întâmplat cazul acesta. După asta, a luat-o, a dus-o, a ținut-o într-un beci”, a povestit mama tinerei al cărei copil a decedat.Potrivit femeii, familia Cotorobai ar fi dat bani pentru ca Alexei să nu fi cercetat pentru omorul nepotului ei. Claudia Cocier a mai declarat că după ce s-a pronunțat sentința, familia a achitat o amendă și fiica ei a fost eliberată. Despre acest caz  sunt la curent și unii locuitori din satul Suhuluceni care le-au vorbit jurnaliștilor sub anonimat.

Alexei Cotorobai a figurat în calitate de martor în acest proces. El a declarat la faza de urmărire penală că nu ar fi fost niciodată la locuința tinerei și nici la data de 10 februarie 2010. El a mai spus că știa că fata avea un copil dar că l-ar fi văzut niciodată în realitate, doar prin intermediul telefonului mobil.

Potrivit lui, în ziua de 10 februarie 2010, el ar fi chemat-o pe tânără la un bar, iar aceasta ar fi venit singură. Ulterior, ar fi dus-o cu mașina la casa bunicilor ei, dintr-o localitate vecină. El a mai declarat că apoi a sunat-o și a întrebat-o unde îi este copilul, iar ea i-ar fi spus că este la mama ei, la Drochia. Ziarul de Gardă a încercat să-l contacteze pe Alexei Cotorobai, dar acesta avea telefonul mobil deconectat, iar la mesajele redacției nu a răspuns.

Crima de la Orhei. Pe numele lui Gheorghe Cotorobai nu au fost înregistrate plângeri din partea deținuților sau a angajaților

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) confirmă că bănuitul în cazul omorului intenționat al tinerei însărcinate din Orhei, Gheorghe Cotorobai, plasat actualmente în arest preventiv pentru 30 de zile, a fost angajat al Penitenciarului Nr. 10 Goian, municipiul Chișinău, în perioada noiembrie 2020–iunie 2023 și precizează că în perioada activității sale în privința sa nu au fost înregistrate proceduri disciplinare, potrivit anticoruptie.md.

Penitenciarul Nr. 10 Goian este un centru pentru deținerea minorilor aflat în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). ANP a precizat de asemenea că pe numele lui Gheorghe Cotorobai nu au fost înregistrate plângeri din partea deținuților sau a angajaților legate de comportamentului său.

„Relațiile de muncă cu salariatul au fost încetate în iunie 2023 din cauza unor probleme de sănătate fizică, incompatibile cu serviciul militar”, se menționează într-un comunicat al instituției.