Evenimentul Zilei > Social > Crima care a îngrozit România. Artistul era pe val și a sfârșit în chinuri cumplite
Crima care a îngrozit România. Artistul era pe val și a sfârșit în chinuri cumplite

Crima care a îngrozit România. Artistul era pe val și a sfârșit în chinuri cumplite

Dimineața de 30 noiembrie a rămas în memoria românilor. Un artist celebru a fost găsit mort în casă, fiind ucis de doi puști. Ancheta poliției a scos la iveală că acesta a sfârșit în chinuri cumplite. Asasinii au fost prinși după 44 de zile de la comiterea crimei.

Compozitor, dirijor, interpret, conducător al celebrului Grup Coral SONG, artistul Ioan Luchian Mihalea a fost ucis în seara de 29 noiembrie 1993, în apartamentul său din Drumul Taberei. Avea doar 42 de ani, era căsătorit și avea un băiețel.

Asasinii, Nelu Florian Gavrilă şi Ionel Păun, au fost prinși după 44 de zile. La vremea respectivă, prima ipoteză a polițiștilor a fost legată de jaf.  Cei doi furaseră din casa lui Mihalea un aparat video marca AIWA, un radiocasetofon marca SHARP, o cameră de filmat marca HITACHI, o combină muzicală marca MATSUI, un lănţişor, o brăţară şi o verighetă de aur, un ceas de mână, o geacă şi pantaloni de blugi, sumele de 400 dolari şi 30.000 lei, un portofel, o geantă de fâş de culoare neagră.

Ulterior, au apărut informații că Ioan Luchian Mihalea ar fi fost homosexual și că ar fi avut o relație cu unul dintre asasini,  Nelu Florian Gavrilă, însă acest lucru a fost contestat de către soţia acestuia, dar susţinut de către ucigaşii lui.

Cu toate acestea, identificarea criminalilor s-a făcut pornind de la o poză a lui Nelu Florian Gavrilă, păstrată în biblioteca lui Mihalea: în instantaneul fotografic, Bobița Neagră era imortalizat la mare, pe plajă, în slip! Polițiștii au arătat imaginea informatorilor din mediul homosexual din București și unul dintre ei l-a recunoscut pe Gavrilă.

Filmul morții lui Ioan Luchian Mihalea

Jurnalistul Alecu Racoviceanu a fost primul reporter care a scris în Evenimentul zilei, cu lux de amănunte, despre crima din noiembrie 1993.

El a ajuns la locul faptei odată cu criminaliștii și medicii legiști. Era la începuturile sale ca reporter de teren și nu îl știau la față nici colegii de breaslă, nici polițiștii și nici procurorul de caz care era Marian Nazat, în prezent renumit avocat penalist.  „Cu halatul alb făceam parte din peisaj. A fost pentru prima oară când am văzut un «policier», un film polițist, pe viu! Am văzut cum un medic observă că-i întuneric pe hol, cere un scaun de la un vecin, se urcă pe el și constată că becul din tavan fusese deșurubat.

De acolo s-a recoltat prima amprentă care avea să ducă la prinderea criminalilor. Am văzut cum, într-o casă complet răvășită, un polițist, procurorul și un criminalist încercau să-și explice niște zgârieturi în partea de jos a unui perete. Părea că cineva a lovit zidul cu un obiect ascuțit. La o examinare rapidă a trupului au observat că Mihalea fusese lovit în cap tot cu un obiect ascuțit. Atunci și-au dat seama că artistul căzuse și au dedus că, în timp ce-l lovea, ciudata armă a lovit și în perete”,a povestit Alecu Racoviceanu.

Jurnalistul a mai spus că Mihalea avea o relație cu Florian Gavrilă: „Bobiță, cum i se spunea lui Nelu Florian Gavrilă, avea o relație cu Mihalea. În casă s-a găsit o fotografie a lui. El a declarat, la un moment dat, că-l adusese pe Ionel Păun, celălat criminal, să i-l prezinte pe post de «trufanda» și că Mihalea le-a vorbit urât, ca să-i dea afară din casă, și că atunci le-a sărit cumpătul și s-au luat la bătaie.

Încercau să ascundă premeditarea. L-au lovit cu pumnii și letconul și, apoi, temându-se că se vor da de gol, au luat un cablu de alimentare de la un video sau televizor. i l-au înfășurat în jurul gâtului și l-au strâns sugrumându-l pe Mihalea apăsându-l pe piept cu talpa bocancului”.

Criminalii lui Mihalea, condamnați pe viață. Acum sunt liberi

Asasinii Ioan Luchian Mihalea au fost condamnați la închisoare pe viață și închiși în Penitenciarul Giurgiu.

Nelu Florian Gavrilă a fost eliberat din închisoare pe 18 februarie 2015, după ce a stat 21 de ani după gratii. Ionel Păun a fost eliberat și el sfârșitul anului 2016.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: