Evenimentul Zilei > Economie > Creşte numărul de focare de gripă aviară. Iată care sunt zonele afectate
Creşte numărul de focare de gripă aviară. Iată care sunt zonele afectate

Creşte numărul de focare de gripă aviară. Iată care sunt zonele afectate

Numărul focarelor de influenţă aviară în România a ajuns la 16, după ce alte trei focare au fost confirmate la păsări domestice în judeţele Constanţa şi Argeş, astfel încât numărul păsărilor domestice afectate de boală se ridică la 1.287, informează joi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De asemenea, numărul cazurilor de influenţă aviară depistate la păsări sălbatice a crescut la 115. Cazurile au fost înregistrate în: Constanţa – 47 de cazuri, Ialomiţa – 2 cazuri, Galaţi – 17 cazuri, Tulcea – 1 caz, Neamţ – 26 cazuri, Giurgiu – 3 cazuri, Iaşi – 1 caz, Bacău – 9 cazuri, Teleorman – 2 cazuri, municipiul Bucureşti – 6 cazuri, Ilfov-1. 

Potrivit ANSVSA, de la data confirmării primului focar, 30 decembrie 2016, 3 au fost stinse. Pe de altă parte, au mai fost notificate un număr de 27 suspiciuni de influenţă aviară la păsări sălbatice şi domestice pentru care se aşteaptă confirmarea din partea laboratorului de specialitate. 

"De la ultima raportare, din data de 21 februarie, au mai fost confirmate: Tulcea – 4 focare active (Crişan în 26.01.2017, Periprava în 30.01.2017, C.A. Rosetti în 30.01.2017 şi Sulina în 10.02.2017), 1 focar stins în data de 31.01.2017 (Pardina); Prahova – 1 focar activ (Balta Doamnei în 29.01.2017) şi 1 focar stins în data de 13.02.2017 (Loloiasca); Bacău – 1 focar activ (Municipiul Bacău în 29.01.2017); Braşov – 1 focar stins Ucea de Jos în 22.02.2017; Mureş – 1 focar activ (Sâncraiul de Mureş în 22.01.2017); 
Constanţa – 3 focare active (Almălau în 11.02.2017); Giurgiu – 1 focar activ (Remus în 15.02.2017). De asemenea, au mai fost notificate un număr de 27 suspiciuni de influenţă aviară la păsări sălbatice şi domestice pentru care se aşteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară – Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune", se menţionează în comunicatul ANSVSA. 

Potrivit sursei citate, carnea de păsăre şi ouăle achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar sunt sigure pentru consum. 

De asemenea, proprietarii de păsări afectaţi primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare. 

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, inspectorii veterinari recomandă cetăţenilor ca toate păsările din gospodărie să fie închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi, să le menţină în adăposturi închise sau cel puţin, sub şoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice, iar hrănirea şi adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice. 

De asemenea, alte recomandări ale veterinarilor vizează: separarea raţelor şi gâştelor domestice de alte păsări de curte, 
limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană şi interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apă de suprafaţă, provenită din lacuri, iazuri, sau bălţi. 

Până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii comerciale de păsări.

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: