Evenimentul ZileiActualitateCredincioșii, îngenuncheați de instanță. Ce se întâmplă de Sf. Andrei

Credincioșii, îngenuncheați de instanță. Ce se întâmplă de Sf. Andrei

Credincioșii, îngenuncheați de instanță. Ce se întâmplă de Sf. Andrei
Tribunalul Constanța a respins solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului împotriva actelor normative care interzic pelerinajele și procesiunile religioase în această perioadă de pandemie.

Instanța s-a pronunțat cu privire la cererea prin care Arhiepiscopia, prin IPS Teodosie, a solicitat anularea parțială a Hotărârii 72/10.11.20 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Constanța. Judecătorii au respins cererea și, pe cale de consecință, pelerinajul religios de Sf.  Andrei nu va avea loc.

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 – 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanții Arhiepiscopia Tomisului prin Arhiepiscopul Tomisului – Înaltpreasfinţitul Teodosie Petrescu, (…) în contradictoriu cu pârâții Comitetul Judeţean Pentru Situaţii De Urgenţă Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, Prefectul Judeţului Constanţa și Inspectoratul Pentru Situaţii De Urgenţă Dobrogea a Judeţului Constanţa”, se arată în minuta procesului, publicată pe portalul instanțelor.

Decizia pronunțată de Tribunal nu este definitivă și poate fi atacată în termen de cinci zile de la comunicare. De altfel, avocatul Arhiepiscopiei a anunțat că va merge mai departe și că pe 30 noiembrie, credincioșii vor participa, oricum, la pelerinaj.

„Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 25.11.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se mai arată în comunicarea Tribunalului.

„Justiția nu a avut curaj…”

Avocata Arhiepiscopiei Tomisului, Diana Șoșoacă a comentat hotărârea instanței, declarând că judecătorii „nu au avut curaj”. Avocata a precizat că pe 30 noiembrie, credincioșii vor fi prezenți la pelerinajul de la peșterea Sf. Andrei, din localitatea Ioan Corvin

„Justiția nu a avut curaj. Pentru că e recunoscut, inclusiv la nivel internațional, că e dreptul credincioșilor. Nu este pierdută acțiunea. Pe 30 noiembrie noi vom fi la Sf Andrei. Nimeni nu ne poate interzice să ne manifestăm religia și credința. Îmi pare rău că doamna judecătoare nu a avut mai mult curaj. Dar aștept motivarea, să văd cum se trece peste constituție. Mai am doi ași în mânecă. Important că am luat atitudine. Nu ne lăsăm. Este o luptă împotriva unui sistem, pe care noi o vom duce mai departe”, a spus avocata Diana Șoșoacă, conform presei locale.

ÎPS Teodosie vrea pelerinaj cu orice preț

Arhiepiscopia Tomisului a intentat proces împotriva Hotărârii 72/10.11.20 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), cerând anularea parţială a acesteia. Este vorba despre relglementarea care interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi, în contextul pandemie de COVID-19.

Pe data de 14 noiembrie, Arhiepiscopul ÎPS Teodosie a anunțat că, dacă se va dovedi că va fi împiedicată organizarea pelerinajului anual de la Peştera Sf. Apostol Andrei, din data de 30 noiembrie, în temeiul unor măsuri de limitare a efectelor pandemiei cu noul coronavirus, atunci va căuta soluţii în instanţă pentru a ţine datinile bisericeşti.


Accesează: