Mii de credincioși, în PELERINAJ la mănăstirea PEȘTERA Sf ANDREI

Mii de credincioși, în PELERINAJ la mănăstirea PEȘTERA Sf ANDREIsursa foto. EVZ

În ziua de 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, mii de pelerini sunt așteptați la mănăstirea “Peștera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea comunei Ion Corvin din sudul județul Constanța. Sfânta Liturghie va fi oficiată de către IPS Teodoise, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de ierarhi din țară și străinătate, preoți și diaconi.

Pelerini din toate colțurile țării au început deja să se adune la mănăstirea “Peștera Sfântului Apostol Andrei” din județul Constanța. Deși e un frig cumplit, credincioșii dorm în biserică, în mașinile proprii sau în autocare. Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, “30 noiembrie este zi de sărbătoare legală în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și primul Apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.”La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care, conform tradiției, s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la „Betleemul neamului românesc”, vin în fiecare an mii de credincioși spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Cei doi au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”. Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.