Kutna Hora, un orășel mic din Cehia, cu numai câteva mii de familii, adăpostește o biserică mai puțin obișnuită. La prima vedere, lăcașul de cult nu iese prea mult în evidență, însă când pășești în capelă este aproape imposibil să nu te înfiori: cea mai vizitată biserică din Cehia este construită din scheletele a peste 40.000 de oameni. 
Legenda spune că la sfârșitul anilor 1200, regle Otakar al II-lea al Boemiei l-a trimis pe abatele mânăstirii cisterciene din zonă în pelerinaj în Țara Sfântă. Pentru a-i mulțumi regelui, la întoarcerea de la Ierusalim, abatele mânăstirii a adus mai multe obiecte religioase precum și o cutie cu pământ de pe dealul Golgotei, pe care l-a împrăștiat printre mormintele de lângă mânâstire.Vestea că în cimitirul din Kutha Hora este pământ sfânt s-a împrăștiat rapid printre credincioși. Se spunea astfel că cei care alegeau ca loc de veci cimitirul din micuțul oraș din Boemia urmau să primească un loc în Rai. 
Din cauza războaielor și a valurilor de ciumă neagră care au pârjolit Europa, la mijlocul secolului al XVI-lea, Kutna Hora număra doar câteva sute de suflete. Cimitirul devenise din ce în ce mai aglomerat, iar călugării cisterini au construit un nou lăcaș de cult, unde au adunat toate osămintele găsite și le-au aranjat într-o capelă, sub forma unor piramide.
În jurul anului 1400, o biserică gotică a fost construită în centrul cimitirului cu un nivel superior boltit și o mică capelă care urma să fie folosită ca osuar pentru gropile comune, descoperite în timpul construcției sau programate pur și simplu pentru exhumare, pentru a face loc noilor cadavre. După 1511, sarcina de a exhuma scheletele și de a stivui oasele lor în capelă a fost încredințată unui călugăr pe jumătate orb din acel ordin. Între 1703 și 1710 a fost construită o nouă intrare pentru a sprijini peretele din față, care începuse să se încline spre exterior, iar capela de sus a fost reconstruită. Această lucrare, în stil baroc ceh, a fost proiectată de Jan Santini Aichel. În 1870, cioplitorul František Rint a fost angajat de către familia Schwarzenberg pentru a aranja grămezile de oase în ordine, așa încât să se obțină un efect cât mai macabru.
Crăciunul în Cehia, presărat de mister și superstiții
Crăciunul este sărbătorit diferit pe tot mapamondul. În Cehia, de pildă, fetele nemăritate obişnuiesc să arunce un papuc peste umeri. Dacă vârful este îndreptat către prag înseamnă că se vor căsători în curând. O altă superstiție a cehilor este legată de mere. Merele sunt tăiate cruciş, iar dacă în centrul lor se formează o stea, anul care vine este considerat a fi unul bun. O stea deformată indică boală, iar dacă în centrul mărului apare o cruce, cehii se aşteaptă să aibă parte de un deces în familie. O altă tradiţie prin care speră să întrevadă viitorul este de a turna plumb în apă şi de a încerca să distingă un mesaj din formele pe care le observă.

 

 

Te-ar putea interesa și: