„PSD se află intr-o situaţie şi disperată, dar şi tragicomică într-un fel, apropo de ce s-a intamplat în CEX, chiar dacă informaţiile nu au ajuns la presă.  PSD azi chiar stă în această candidatură, culmea, a lui Dăncilă. ca să se menţină cât de cât unit şi ar avea nevoie ca Dăncilă să câştige ca să aibă o brumă de autoritate în plus ca premiier”, a afirmat Cozmin Guşă. 

Consultantul politic Cozmin Gușă a făcut şi o analiză, pe puncte, a situaţiei haotice din partid.

„1. În CEX a fost o ceartă fiecare cu fiecare, nimeni nu a ascultat pe nimeni, toti ascuţindu-şi cutitele pentru congresul de sâmbătă. Baronii şi-au lua nişte mize pe care ar dorit să le impună şi aşa se face că în scandalul generală din CEX, s-a lăsat cu renunţarea la candidatură a doi favoriţi la funcţiile la care candidau, Orlando Teodorovici ca preşedinte executiv şi  Marius Dunga ca secretar general. Singura poziţie care reflectă situaţia gravă a partidului este cea a lui Paul Stănescu, care a spus că pentru prima dată în viaţă nu nu va vota, ceea ce a vrut să sugereze publicului că situaţia este atât de gravă încît preferă să nu se ppoziţioneze de nicio parte, dar s-a vrut şi un apel calm, din păcate neluat în seamă la CEx. (…) Sunt tabere care o susţin pe Viorica Dăncillă, sunt tabere şi membri care o sustin pe Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae ar veni pe poziţia a treia, respectiv Liviu Pleşoianu, care vine pe un demers de tip personal, fără să aibă în spate organizaţii. Decizia ca lideri judeţeni să nu mai culeagă buletinele de vot, iar buletinele de vot să se dea pe CI înseamnă aruncarea în aer a aranjamentelor, pentru că se ştie că baronii le sugerau sau le impunea reprezentanţilor cu cine să voteze. Asta e o decizie luată împotriva unuia dintre actorii importanţi, respectiv Marian Oprişan", a afirmat Guşă.

2. Un lucru care nu se vede, dar din informaţiile extrem de credibile pe care le am din interior, Liviu Dragnea este foarte activ şi prin anumiţi vectori încearcă să-şi impună influenţa prin fidelii săi, cu speranţa că victoria lor i-ar putea rezolve şi lui problema. E de înţeles că un om disperat, în situaţia lui Dragnea, încearcă pe orice cale să se salveze.

3. Toata discuţiile de vineri după-amiză până sâmbătă la 11:00, când va începe congresul, sunt legate de felul în care se vor coordona candidaţii la preşedinţia partidului cu cei pentru preşedinte executiv şi secretar general pentru a se ajuta reciporc. Sigur, s-a spus că Teodorovici candiedeaza ca să-l blochete pe Ciolacu, iar retragerea sa ar fi ca o înfrângere. De fapt, câştigătoruil zilei este Orlando Teodorovici,, care prin reunţarea la candidatura pentru o funcţie de conducere în PSD a obţinut un post etxrem de important în executiv, cel de vicepremier, ceea ce-i dă alonjă şi postura din care coordonează toate activităţile economice (…) în ciuda lipsei de experienţă crasă de care dă dovadă Teodorovici", este de părere Cozmin Guşă.

În ciuda imaginii de aparentă încredere şi susţinere în partid, Viorica Dăncilă are temeri, iar acest lucru s-a reflectat clar în unele măsuri luate la CEx, a explicat consulantul poltiic.

„Viorica Dăncilă este puternic consiliată şi susţinută, iar în condiţiile în care eu nu ştiu niciun consultant cunoscut care să-i fie în spate, şi m-am interesat, că nu sunt mulţi, aşa am aflat  că este consiliată, prin intermediari, direct de un serviciu de informaţi românesc, nu-i dau numele, dar nu este SRI, un serviciu care se implică acut în luptele interne din PSD”, a mai spus acesta.