Evenimentul Zilei > Social > COVID-19: toți bolnavii trebuie să facă asta, după 3 luni de la vindecare. Expert: „E obligatoriu!”
COVID-19: toți bolnavii trebuie să facă asta, după 3 luni de la vindecare. Expert: „E obligatoriu!”

COVID-19: toți bolnavii trebuie să facă asta, după 3 luni de la vindecare. Expert: „E obligatoriu!”

În cazul unei boli infecțioase atât de perfide cum este noul coronavirus, vindecarea nu înseamnă că s-a încheiat definitiv un capitol. Pacienții mai au de trecut niște teste suplimentare, avertizează specialiștii.

Medicul Radu Ţincu, specialist ATI la Spitalul Floreasca, aflat în prima linie în lupta cu coronavirusul, atrage atenţia că virusul poate produce nişte anomalii serioase la nivelul plămânilor, astfel că, după vindecare, fiecare bolnav trebuie să mai facă unele investigaţii medicale.

Evaluări obligatorii pentru pacienții care se vindecă 

„Orice pacient care se vindecă, fie că este asimptomatic, fie că a făcut o formă medie sau severă de boală, trebuie să treacă obligatoriu prin niște evaluări.  Se va face după vindecarea de infecție prin medicul de familie, iar dacă această evaluare generală evidențiază anumite modificări, cel mai probabil ea va fi completată cu investigații suplimentare sau chiar și cu consulturi, fie că discutăm de consulturi de boli infecțioase sau de pneumonologie”, a explicat dr. Radu Țincu, potrivit B1.

Studiile realizate de curând au arătat că după circa 3 luni de la îmbolnăvire, pacienții au acuzat oboseală și probleme cu respirația, chiar dacă nu au avut o formă severă de COVID-19.

„Afectarea pulmonară este cea mai largă, dar există și tulburări neuro-cognitive, sunt pacienți care nu mai tolerează efotul fizic, nici măcar de mică intensitate, pacienți care acuză o stare de oboseală sau lipsa de concentrare. Este un virus nou, pe care nu-l cunoaștem atât de bine. Trebuie făcute evaluări pentru a ne asigura că starea de sănătate a revenit la normal”, a continuat medicul.

Numărul de morți va tot crește

Dr. Radu Țincu a mai explicat că singura posibilitate de a gestiona pacienții din Terapie Intensivă, unde numărul celor internați ar putea crește, ar fi ca sistemul sanitar „să transfere și transforme paturi suplimentare” de ATI din zona pacienților cu alte boli, către pacienții cu COVID-19, dar acest lucru va avea „un impact negativ pentru tot sistemul sanitar”, pentru că pacienții cu alte patologii vor accesa din ce în ce mai greu secțiile de acest gen.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE