Doctorul Radu Ţincu: „Măsurile luate în zonele roșii au eșuat”. Urmează carantina?

Doctorul Radu Ţincu: „Măsurile luate în zonele roșii au eșuat”. Urmează carantina?

Doctorul Radu Țincu atrage atenția că, dacă măsurile nu vor reuși să stăpânească transmiterea în comunitate, va trebui să luăm în considerare carantina.

Radu Țincu, medic primar în secția ATI de la Spitalul Floreasca, a declarat că, dacă am merge în acest ritm, într-o săptămână - zece zile epuizăm capacitatea de terapie intensivă a României.

Vom ajunge să nu mai conteze rata de transmitere

„Este evident că nu stăm așa de bine cum văd unii situația. În al doilea rând, măsurile sanitare nu sunt reproductibile din alte țări în România, pentru că un element important, dincolo de mortalitate, este capacitatea sistemului de sănătate. Indiferent cum arată parametrii epidemiologici din teritoriu, dacă sistemul sanitar ajunge la capacitate maximă, nici nu mai contează care este rata de transmisibilitate, care este incidența la 14 zile. Va trebui să putem conserva cât mai mult sistemul sanitar”, a declarat Radu Țincu, medic ATI la spitalul Floreasca.

Eşec total cu privire la măsurile luate de DSP-uiri şi comitetul pentru situţii de urgenţă

„Am observat pentru zonele roșii, cum este Bucureștiul, că s-au instituit anumite măsuri acum 14 zile, ele au fost evaluate, din punctul meu de vedere au eșuat în controlul pandemiei pentru că am asistat la o creștere progresivă a numărului de cazuri în zonele-focar și, cu toate astea, multe DSP-uri și comitete pentru situații de urgență au preferat să implementeze pentru încă 14 zile aceleași măsuri, deși aveau datele pe masă că aceste măsuri nu au reușit să controleze situația în teritoriu și că pandemia evoluează într-un ritm accelerat, pe zone de focar unde capacitatea sistemului a fost adesea depășită”, a adăugat el.

Radu Țincu: Pandemia nu este stăpânită, iar în acest ritm, în 10 zile epuizăm capacitatea de la ATI. Va trebui să luăm în considerare carantina

„Se pare că aceste măsuri nu și-au dovedit încă eficiența, pe de o parte, iar pe de altă parte în terapie intensivă numărul de pacienți a continuat să crească. Din 6000 de cazuri astăzi, undeva la o săptămână, încă 300 de pacienți vor avea nevoie de terapie intensivă. Iar acest număr extrem de ridicat de pacienți survine pe un sistem de terapie intensivă care are doar in jur de 2300 de aparate de ventilație mecanică la nivel național. Deci, dacă am merge în acest ritm, într-o săptămână, zece zile o să epuizăm capacitatea de terapie intensivă a României”

Medicul atrage atenția că, în cazul în care măsurile luate nu se vor dovedi eficiente, trebuie luată în calcul carantina

„Dacă măsurile nu vor reuși să stăpânească transmiterea în comunitate, așa cum se întâmplă la nivelul întregii Europe, va trebui să luăm în considerare carantina și lockdown-ul, chiar dacă acest lucru este supărător pentru populație, pe de o parte, probabil că și clasa politică este deranjată de un nou lockdown. Cel puțin pentru zonele regionale, va trebui să se ia în calcul această măsură și trebuie să fie instituită la momentul oportun, pentru că este nevoie de o perioadă de latență de 10-12-14 zile, până când începem să obținem rezultate pozitive”, a declarat medicul la mai multe posturi de televiziune.

Ne puteți urmări și pe Google News