Numărul cazurilor de contaminare confirmate este de 14.459, faţă de 12.612 cu o zi în urmă, precizează Ministerul Sănătății din Franța. Din acest total, 6.172 de persoane sunt spitalizate, dintre care 1.525 sunt în stare gravă şi se află la reanimare.

„Evoluăm rapid spre o epidemie generalizată în teritoriu”, a subliniat Direcţia Generală a Sănătăţii (DGS) într-o evaluare a situaţiei, invitând la „respectarea strictă a consemnelor de izolare şi a măsurilor recomandate”, cum ar fi spălarea cu regularitate a mâinilor şi menţinerea unei distanţe minime de un metru între persoane.

DGS mai subliniază că „numeroase incertitudini rămân cu privire la comportamentul virusului, dar în special asupra impactului măsurilor de izolare individuale şi colective, care sunt încă aplicate în mod deficitar. Or, noi putem toţi evita cazurile grave de decese dacă respectăm foarte strict recomandările”.

Potrivit DGS, „peste 4.000 de teste sunt realizate în fiecare zi”, iar de la declanşarea epidemiei „peste 60.000 de teste au fost deja efectuate”.

Trecerea în faza epidemică a condus de altfel la a se da prioritate depistării cazurilor celor mai grave. „Sunt testate sistematic persoanele fragile, de risc, spitalizate, rezidenţii aşezămintelor colective de persoane cu risc şi cadrele medicale, noile focare din teritoriu”, aminteşte textul.

Cu scopul de a „privilegia menţinerea distanţei când acest fapt este posibil”, DGS subliniază în fine că, începând de sâmbătă, „şi pe toată durata epidemiei, telemedicina şi teleconsultaţia vor fi aplicate 100%”.