Evenimentul Zilei > International > Covid 19 import-export. Mii de ruși au trecut granița în aprilie
Covid 19 import-export. Mii de ruși au trecut granița în aprilie

Covid 19 import-export. Mii de ruși au trecut granița în aprilie

Și aceasta în condițiile în care Rusia a declarat că a luat măsuri timpurii de închidere a granițelor și de anulare a zborurilor.

Potrivit site-ului RBC, mii de ruși au călătorit în străinătate, în luna aprilie, în ciuda închiderii frontierelor naționale în lume din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

La sfârșitul lunii martie, Rusia a imobilizat aproape toate zborurile international, în încercarea de a stăvili pandemia Covid-19.

Începând cu 27 martie, Rusia a interrupt traficul aerian international. Toate zborurile către străinătate au fost interzise, cu excepția zborurilor pentru evacuarea rușilor din străinătate și a altor zboruri special autorizate de guvernul de la Moscova.

La 30 martie, granițele terestre și fluviale au fost închise. Doar anumite categorii de cetățeni puteau pleca în străinătate: diplomați, angajați ai reprezentanțelor oficiale ruse din organizațiile internaționale, rezidenții regiunii Kaliningrad.

Măsuri restrictive au fost luate și de numeroase alte țări, care au ținut avioanele la sol și și-au închis frontierele pentru a împiedica propagarea noului coronavirus.

Potrivit unei analize făcută de RBC asupra datelor turistice la nivel mondial, 1223 de ruși au vizitat Coreea de Sud în aprilie. 1000 din aceștia erau membri ai echipajelor navale. 128 au declarat la postul de frontieră că au venit în scopuri turistice.

Cifrele din aprilie 2019 arătau că 34.200 de ruși au vizitat Coreea de Sud.

În aprilie 2020, alți 922 de ruși au ajuns în Turcia, 190 în Serbia, 136 în Statele Unite, 129 în Indonezia, 122 în Finlanda,  635 în Bulgaria, 108 în Elveția și 100 în Austria

În contextul închiderii frontierelor Rusiei și suspendarea rutelor aeriene, persoanele cu dublă cetățenie sau cele cu permis de ședere într-o altă țară au putut părăsi Rusia, a declarat Dmitri Gorin, directorul general al Serviciului  de rezervări VIP.

Rușii cu dublă cetățenie se încadrează în criteriul zborurilor de evacuare, a spus directorul executiv al agenției Aviaport, Oleg Panteleev.

El a menționat, de asemenea, că o serie de pasageri au efectuat zboruri unice pe avioane business în aprilie: acestea puteau include medicii și furnizarea de accesorii medicale.

Ministerul rus al Transporturilor, în urma informațiilor despre planurile de reluare a călătoriilor internaționale pe 15 iulie, a declarat, săptămâna aceasta, că este prea devreme pentru a se relua zborurile internaționale.

Cetăţenii ruşi care doresc să călătorească în străinătate pentru a munci, studia sau a avea grijă de rude vor avea voie să-şi reia călătoriile internaţionale pentru prima dată de la sfârşitul lunii martie, a anunţat luni premierul Mihail Mişustin, iar Moscova, primul focar de coronavirus din Rusia, a pus capăt, marți,  perioadei de izolare, a spus primarul oraşului,Serghei Sobianin, scrie și Agerpres.