Ministerul Sănătății, decizie legată de pacienții diagnosticați cu COVID-19

Ministerul Sănătății, decizie legată de pacienții diagnosticați cu COVID-19 COVID-19. Sursa: Dreamstime.com

Oficialii din cadrul Ministerului Sănătății au anunțat modificarea Art. IX din OUG 44/2022. Schimbarea îl vizează pe pacienții din România diagnosticați cu COVID-19.

Pacienții diagnosticați cu COVID-19 nu vor mai fi monitorizați după externare. De asemenea, măsura prevede ca aceștia să iasă din atenția autorităților după încetarea perioadei de izolare.

Măsuri diferite legate de pacienții diagnosticați cu COVID-19

„Pentru informarea opiniei publice, Proiectul de act normativ privind Ordonanța Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea altor acte normative în domeniul sănătății, publicat în transparență decizională pe pagina de internet a Ministerului Sănătății se referă la modificarea Art. IX din OUG 44/2022. Având în vedere încetarea pandemiei de COVID – 19 se propune eliminarea din cuprinsul art. IX din OUG 44/2022, cu modificările și completările ulterioare, a investigațiilor necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, din categoria investigațiilor tip ”Monitor”.

Ministerul Sănătății, decizie legată de pacienții diagnosticați cu COVID-19

Infecții COVID-19.Sursă foto: Dreamstime.com

Noile prevederi cuprinse în OUG 44/2022

Conform noilor prevederi, articolul lX se modifică și devine:

Ne puteți urmări și pe Google News

”Art.IX- (1) Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale. ”, transmite Ministerul Sănătății.

După aplicarea acestei măsuri, pacienții cu boli oncologice și alte boli cronice vor beneficia în continuare de fondurile necesare aferente programelor de monitorizare.

Ministerul Sănătății, decizie legată de pacienții diagnosticați cu COVID-19

Ministerul Sănătății. Sursa foto: Arhiva EVZ

Situația cazurilor de COVID-19. Câți pacienți infectați sunt internați în spitale

În ultimele două săptămâni România a fost lovită de îmbolnăviri cu Gripa A. De asemenea, cazurile de COVID-19 au fost în creștere în ultima perioadă. Conform cifrelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, numai în ultima săptămână au fost înregistrate 2.206 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

În prezent, peste 400 de pacienți infectați cu acest virus sunt internați în spital. În intervalul 8-14 ianuarie, numărul deceselor cauzate de infecția cu coronavirus a ajuns la 27.