Este vorba despre Vâlcea, unde în mai multe localități s-au înregistrat rate de incidență cumulată a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 foarte mari. De exemplu în municipiul-reședință de județ Râmnicu Vâlcea rata pe ultimele 14 zile este de 4,69 la mia de locuitori.

Dar există localități și mai grav lovite de pandemie, potrivit datelor centralizate de Prefectura Vâlcea: Titești – 5,53, Băile Govora – 4,06, Pietrari – 3,73, Bunești – 3,62, Vlădești – 3,60, Călimănești – 3,53, Dăești – 3,49, Bujoreni – 3,34, Stoenești – 3,27, Milcoiu – 3,22, Băile Olănești – 3,15, Olanu – 3,10 și Șirineasa – 3,09.

Adio distracție! Lumea stă cuminte acasă

Ca urmare a înmulțirii numărului de bolnavi de COVID-19, în Râmnicu Vâlcea, precum în București, toate școlile au fost trecute în scenariul roșu de funcționare, iar restaurantele care funcționează în interior au fost închise.

În toate localitățile enumerate sunt interzise funcționarea cinematografelor și instituțiilor de spectacole, organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, înmormântări, majorate etc.

Activitatea cu publicul a restaurantelor, barurilor și cafenelelor din interior este suspendată, iar activitatea din domeniul jocurilor de noroc este complet oprită.

Coronavirus. Cu masca pe figură peste tot

Pe lângă școli, care sunt trecute automat în scenariul roșu, membrii CJSU Vâlcea au decis și menținerea obligativității de a purta masca de protecție în toate spațiile publice deschise, din tot județul, de către persoanele adulte și copiii de peste 5 ani.

„Din cele 408 unități de învățământ din județul Vâlcea, 140 vor funcționa pe scenariul galben și 113 vor funcționa pe scenariul roșu, pe lângă școlile din localitățile cu incidență de peste 3/1000 de locuitori fiind și opt unități școlare care au confirmate cazuri de îmbolnăvire fie în rândul elevilor, fie în rândul cadrelor didactice și care din motive de siguranță sanitară au solicitat trecerea la cursurile exclusiv online”, a mai transmis Prefectura Vâlcea.

„Cifrelele sunt îngrijorătoare, dar la noi nu mai este vorba doar de cifre. Adevărata oglindă a situației în care ne aflăm nu o găsim în rapoartele DSP, ci în spitalele din județ. Înțelegem că virusul nu pleacă nicăieri, că mai devreme sau mai târziu majoritatea vom trece prin aceasta viroză, că economia trebuie susținută, că viața trebuie să meargă înainte.

Cu toate acestea, în momentul în care numărul de îmbolnaviri este atât de mare, iar rata de răspândire este atât de ridicată încât cazurile severe își găsesc cu greu un loc la ATI, trebuie să tragem un semnal de alarmă. Este nedrept față de cei care se luptă pentru o gură de oxigen, să refuzăm purtarea măștii”, a declarat prefectul Sebastian Fârtat, citat de Digi24.