Evenimentul Zilei > International > Covid-19. A fost descoperită o nouă variantă britanică. De când datează primele secvențe
Covid-19.  A fost descoperită o nouă variantă britanică. De când datează primele secvențe

Covid-19. A fost descoperită o nouă variantă britanică. De când datează primele secvențe

LA STAMPA. În Marea Britanie a fost descoperită o nouă variantă a virusului, numită B1525, cu mutații potențial îngrijorătoare, alte cazuri fiind identificate în Danemarca, Statele Unite și Australia.

Până în prezent, în Marea Britanie au fost identificate doar 32 de cazuri, însă varinta este descrisă deja într-un raport al Universității din Edinburgh, ai cărui cercetători au secvențiat genomul Coronavirus din 10 țări. Primele secvențe datează din decembrie anul trecut şi au fost identificate în Marea Britanie și în Nigeria.

Noua mutație este similară cu deja binecunoscuta variantă din Kent, B117 și conține o serie de mutații care i-au îngrijorat pe experți, inclusiv mutația E484K de pe proteina Spike, care joacă un rol foarte important în pătrunderea virusului în celule. Această mutație a fost găsită în varianta identificată în Africa de Sud și în Brazilia și se crede că ajută virusul să neutralizeze răspunsul anticorpilor.

Covid-19. A fost descoperită o nouă variantă britanică

Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a subliniat că, deși rolul multor mutații asupra capacității de infectare a coronavirusului sau asupra gravității bolii nu este încă destul de clar, prezența mutației E484 din Africa de Sud a conferit în schimb un procent de rezistență la anumite vaccinuri.

„Nu știm încă cum s-a răspândit această nouă variantă – a comentat Clarke – dar dacă a avut un anumit succes, putem presupune că va reduce imunitatea la vaccin sau la boala Covid anterioară. Din acest motiv, această nouă variantă trebuie să fie inclusă printre cele pe care ne străduim să le testăm pentru a le identifica pe cele mai relevante. Până vom deţine mai multe informaţii în acest sens, va trebui să supunem unui surge testing (adică testarea în masă și urmărirea contactelor) fiecare variantă care prezintă mutații precum E484, care pare să confere rezistență la imunizare”.

Descoperirea faptului că multe variante au aceeași mutație, ar putea schimba compoziția vaccinurilor, care ar trebui să ofere protecție. „E484K pare a fi în prezent cheia care permite virusului să scape, așa că ar trebui luată în considerare”, sugerează cercetătorii. Pe scurt, studiul noilor variante poate fi una dintre soluțiile posibile pentru eradicarea pandemiei. (Rador)

https://www.lastampa.it/salute/2021/02/16/news/covid_scoperta_una_nuova_variante_inglese-28780389