Nu pot să înțeleg nici în ruptul capului, deși criza durează de ceva vreme și am urmărit atent evoluția evenimentelor, cum poți să te bați în piept că respecți drepturile libertățile refugiaților și să insiști să-i trimiți în țări în care nu vor să ajungă. 

Potrivit normelor de drept internațional, un refugiat este un om liber. Deși, momentan, o țară îi poate restrânge dreptul la liberă circulație, un refugiat nu poate fi silit să se stabilească într-o anumită țară a UE dacă nu dorește acest lucru. Mai mult, nu poate fi reținut împotriva voinței sale în țara respectivă, decât în situația în care încalcă legile statului respectiv.  

Realizați cât de absurdă este ideea cotelor obligatorii de refugiați? Să zicem că României i se cere să găzduiască 3.000 de refugiați. Aceștia sunt urcați în autocare și aduși în țara noastră. Să presupunem că ei vor să trăiască în Germania, Spania sau Suedia. Nu intenționează să se stabilească într-o țară precum România, care le oferă mult mai puține lucruri, în comparație cu țările dezvoltate din Uniunea Europeană. Pe unii îi apucă plânsul când greșesc drumul spre Germania și nimeresc pe la noi. Ați văzut cum plângeau cei doi frați afgani…

Cum vor fi acesti refugiați urcați în autocare? Cu forța? Ce legătură mai are un astfel de comportament cu respectul european pentru drepturile indivizilor? Cum poate România să-i țină pe teritoriul ei? Cu forța? Exclus. Absurd. În două săptămâni se o iau la picior în direcția Germania. Înțelegeți de ce este aberant să insiști pe cote obligatorii?

Asta dacă nu cumva Germania, care acceptă tacit gardul lui Viktor Orban, nu vrea cote obligatorii pentru a-i arunca pe refugiați dincolo de Cortina de Sârmă Ghimpată și să nu le mai permită niciodată să intre în Spațiul Schengen. La cât de duplicitară a fost Germania în criza refugiaților ne putem aștepta și la asta.

 Ca să nu mai vorbim de faptul că este o încălcare gravă a spiritului european să impui prin vot unui stat-membru un lucru împotriva voinței lui. Este o rețetă nedemocratică și profund dăunătoare pentru coeziunea europeană. Cotele obligatorii pot rupe Europa în două, între Est și Vest. Consecințele asupra climatului politic european ar fi devastatoare. Vorba lui Traian Ungureanu, europarlamentar PPE: ”Germania a decis să primească refugiați pe teritoriul României. E absurd”.