Evenimentul Zilei > Politica > Pirtea: ” Cota de TVA de 0% pentru locuințele noi este departe de a fi o măsură socială”
Pirtea: ” Cota de TVA de 0% pentru locuințele noi este departe de a fi o măsură socială”

Pirtea: ” Cota de TVA de 0% pentru locuințele noi este departe de a fi o măsură socială”

O guvernare care pretinde că se adresează celor mulți reununță la încă o sursă importantă de venit la bugetul de stat, acesta e mesajul lansat vineri dimineață de rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputatul PNL Marilen Pirtea.

Liberalul consideră că o cotă de TVA de 0% pentru livrarea de locuințe noi este departe de a fi o măsură socială. Aceasta ar fi o măsură prin care se mută bani din bugetul statului în buzunarele unor dezvoltatori imobiliari și al celor mai avuți dintre români, fie o nouă încercare de fisurare a legăturii României cu Uniunea Europeană, crede Pirtea.

”Cu alte cuvinte, fie o găinărie, fie un pas spre Romexit. (…) Zilele trecute au apărut în spațiul public informații potrivit cărora Guvernul intenționează să introducă o cotă de TVA de 0% pentru livrarea de locuințe. Măsura propusă este, de altfel, inclusă în programul de guvernare, având ca termen de implementare 1 martie 2017. Joi, 23 februarie, a fost introdusă la Senat și o inițiativă legislativă de modificare a Codului Fiscal înregistrată sub nr. b41/2017 fiind semnată chiar de domnul Liviu Dragnea.

Care sunt problemele cu această propunere? În primul rând, propunerea contravine legislației europene, mai exact Directivei 112/2006. Directivele, alături de Regulamente și Decizii sunt acte cu caracter obligatoriu pentru toate statele membre. De asemenea, deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene în materie de TVA sunt obligatorii. În privința TVA, Directiva lasă la aprecierea statelor membre nivelul cotelor pe care le aplică, însă cu unele restricții: cota standard nu poate fi mai mică de 15%, iar fiecare stat poate, opțional, să utilizeze una sau două cote reduse care nu pot fi mai mici de 5% și pot fi utilizate pentru o gamă restrânsă de bunuri și servicii, enunțată în Anexa III (art. 98). Între aceste bunuri și servicii se numără și "livrarea,   construirea,   renovarea  și   transformarea   locuințelor,  ca  parte  a  politicii  sociale". România a utilizat această opțiune, instituind o reducere a TVA, ca măsură socială. Cu alte cuvinte, o cotă de TVA de 5%, se aplică pentru cazurile în care: cumpărătorul să nu mai fi achiziționat o locuință cu cota redusă de 5%; valoarea locuinței să fie sub 450.000 lei, aproximativ 100 000 EUR; suprafața utilă să fie sub 120 mp, iar a terenului aferent sub 250 mp”.

Profesor de economie, Marilen Pirtea susține și că prin această modificare, cei cu banii pregătiți își vor face achizițiile, spre beneficiul lor personal și, mai ales spre cel al dezvoltatorilor, cei cu locuințe finalizate sau aproape de finalizare, în timp ce bugetul statului pierde. Pe de altă partem, mai aratpă deputatuil PNL, ”propunerea are scopul de a crea un conflict deschis între români și instituțiile Uniunii Europene. Reacția Uniunii Europene la această măsură nu poate fi decât declanșarea unei proceduri de infringement asupra României. Cota redusă de 0% ar putea fi aplicată numai în ipoteza obținerii în prealabil a unei derogări din partea Comisiei Europene, însă argumentul „politicii sociale” nu mai este valid, iar un alt alibi nu pare ușor de găsit”.