Costi Răducănoiu, beizadeaua pocăită din Bănie

Costi Răducănoiu, beizadeaua pocăită din Bănie

Acum cinsprezece ani, fraţii Răducănoiu, copiii fostului prefect de Dolj, făceau legea în oraşul lui tac’su. Băteau poliţişti şi pe oricine îi supăra. Ce s-a ales de ei?

La mijlocul anilor ’90, a devenit celebru după ce a snopit un "tablagiu" de poliţie. După câteva luni a rupt cu bătaia un tânăr în timp ce soră-sa a cotonogit-o pe prietena ăluia. N-a trecut mult timp şi, într-o excursie la Predeal, i-a şifonat maşina altuia. Un taximetrist i-a picat "mesa" că n-a vrut să-şi folosească maşina pe post de furgonetă, drept pentru care a suportat rigorile "legii" sale şi a trebuit să-şi ducă taxiul la tinichigiu.

Şi el şi soră-sa au fost condamnaţi la puşcărie cu executare pentru ca, la ultima instanţă, să scape de pârnaie. Numele său a mai fost asociat de presă cu alte câteva scandaluri cu bătaie. Coincidenţă sau nu, tatăl lor era prefect.

Expresia "M..e la tot cartierul!" i-a rămas înscrisă în CV. Au trecut 17 ani de la prima atestare documentară a scandalurilor sale şi, acum, e familist cuminte. Din tartorul Craiovei, beizadeaua Costi Răducănoiu a ajuns cârciumar. Zice că-i băiat bun

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul huligan al Băniei s-a însurat, are o fetiţă şi a renunţat la datul cu pumnul. Ce-i drept, nici tac’su nu mai e ce a fost! Răducănoiu jr. se poartă cu chelie şi barbişon. Dacă se încruntă îţi aminteşti cu cine stai de vorbă.

A venit la interviu cu un tricou negru, de motociclist, pe care scria "Blitzkrieg". În şoaptă se spune că doctrina nazistă i-ar fi pe plac. Afară şi-a parcat "motorul", un Kawasaki Vulcan de 2.053 de centimetri cubi, care costă 13.600 de euro: "După ce-ai mers pe Oltcit se merită un Kawasaki! La maşină mi-am schimbat numărul, să nu mă prindeţi voi şi Miliţia!“.

S-a cuminţit? Când râde, te ia pe şiră: "Oare? Nu ne-am mai întâlnit demult pe canalele media... Probabil că m-am maturizat, am îmbătrânit! Am familie şi o fetiţă“.

Dacă fii-sa i-ar face ce i-a făcut el lu’ taică-său, cum s-ar simţi? "Voi fi nu la fel de nefericit ca el, că n-am intrat în politică!".

Şi soră-sa, Alina, e acum în banca ei: "Lucrează în asigurări şi e celibatară convinsă. Fetele se maturizează mai repede ca băieţii". Acum 15 ani, fraţii Răducănoiu întorceau orice crâşmă cu fundu’ în sus dacă nu le convenea ceva. Costi pare un om liniştit. Nu se mai îmbată şi nu mai face scandal: "Eh, şi acum mă mai «trosnesc», da’ nu înainte de lăsarea serii...".

A scăpat de puşcărie cu ajutorul lui taică-său! Greu de crezut, dar fostul scandalagiu, absolvent de istorie, a predat şase luni la un liceu din Gherceşti, Dolj. Roşeşte: "Mi-ar fi făcut plăcere să mai predau, dar veniturile lasă de dorit... Copiii nu ştiau cine sunt! Mai bine... Am evitat întrebările".

Evenimentele istorice ale fraţilor Răducănoiu i-au întipărit în memoria colectivă ca primele beizadele postdecembriste: "Nu ştiu dacă a exagerat presa sau nu. În cinşpe ani s-au schimbat etaloanele, s-a schimbat presa total! Întâmplările din ’96, cu cei doi tineri, m-au băgat în manualele de jurnalism la capitolul: «Ratarea obiectivităţii»! Presa n-a fost obiectivă... Au fost multe exagerări!". Probleme cu bucureştenii

Zice că totul a pornit de la o ceartă între soră-sa şi o altă fată. "Când a intervenit prietenul celeilalte, mi-am făcut dreptate singur! Nu l-am bătut chiar rău! Că a doua zi a fost în stare să dea declaraţii... Nu ştiu dacă soră-mea s-a rezolvat echitabil!", povesteşte, cinic, fostul mardeiaş.

Atunci, prima instanţă i-a condamnat la doi ani cu suspendare, iar a doua la patru cu executare: "Judele a spus că nu putea să ne dea mai mulţi ani! Alina l-a luat la caterincă într-un ziar şi i-a plătit o sută de milioane despăgubiri pentru calomnie. A murit...".

La ultima instanţă s-a revenit la prima decizie şi, în timp, s-au reabilitat. Alina a ajuns chiar avocat!

Alt scandal a avut loc la Predeal: "I-am spart doar geamul de la maşină! Fusese un incident între grupul nostru şi nişte tulceni. I-am confundat cu nişte bucureşteni... După aia ne-am cerut scuze şi ei şi-au retras plângerea! Numa’ io a trebuit să stau 24 de ore în arest, la Braşov!", povesteşte Costi de dandanaua respectivă cu detaşarea cu care alţii relatează cum au fost la pescuit.

Şi-a băgat în spital şi unul dintre prieteni. Un anume "Atomel" l-a dat în gât că l-ar fi caftit. "Atomel a lovit maşina unui craiovean. Avea număr de Bucureşti. Victima ne-a dat în judecată pe motiv că dacă io nu eram atunci în maşină nu se întâmpla nimic! Procesul se judeca... De Revelion avusesem o discuţie mai «bărbătoasă» cu el, la mine în local. Alcool mult. Io mai puţin, că lucram... L-a bătut altu’... A declarat instanţei că io condusesem atunci, să se răzbune. Era la opt luni de la eveniment!". Costi, imediat după una din bătile din anii tinereții Amintiri din copilărie

A trosnit şi un taximetrist care a refuzat să-i ducă nişte navete cu bere: "Era după meciul România-Anglia! Rămăsesem fără bere şi a refuzat să-mi bage nişte navete în portbagaj. Mi-a cerut să-i plătesc şi cursa de la staţie la local. Am refuzat. A vrut să dea cu maşina peste mine pe trotuar! I-am îndoit portiera şi capota şi l-am despăgubit! Şase luni mai târziu a omorât o bătrânică pe trecerea de pietoni. Dumnezeu le potriveşte!", e fatalist cârciumarul. Când vedea numere de Bucureşti, lui Costi Răducănoiu i se punea pata. La Predeal s-a bătut cu nişte tulceni, dintr-o confuzie.

20 de ani avea Costi Răducănoiu când a lăsat fără epoleţi un poliţist "N-am adresă de e-mail şi urăsc internetul! Am adresă doar în buletin!" Costi Răducănoiu, un fel de anarhist

"Nu reuşeam să mă calmez!"

Au mai fost şi alte scandaluri în care numele său a fost implicat.

Odată, în faţa barului său, un poliţist şi un jandarm au fost tăiaţi cu un cuţit de un trecător: "Era onomastica unui prieten motociclist. Cei doi erau motociclişti şi ei, în timpul liber. Cre’ că ăsta a fost evenimentu’ ce a dus la împăcarea mea cu forţele de ordine!".

Toate aceste scandaluri i-au afectat lui taică-său cariera. Are vreun regret? "Vizavi de cariera politică, da! De ce s-a întâmplat, ale tinereţii valuri. Când eram călcat pe coadă, nu reuşeam să mă calmez...". Bravează: "Luptă împotriva focului cu focul. Sună bine!".

Se întoarce în timp, la primul incident în care a lăsat fără epoleţi un poliţist: "Eram mai hipiot pe atunci. Jucam fotbal cu nişte prieteni, cu o cutie de suc. Ne-a jignit! Am refuzat să ne legitimăm. Ne-a făcut zdrenţăroşi. M-am enervat şi i-am răspuns! Aveam 20 de ani. Poliţistul, 21... Se întâmpla în faţa prefecturii, unde era tata. I-am povestit, n-a vrut să mă creadă că fusesem provocat!".

A intrat în folclor cu replica: "M..e la tot cartierul!". Cică n-ar fi expresia sa: "Aşa a zis un ziarist local!!". La final dă o decisivă: "Cei care nu mă cunosc, le e frică de mine! Un lucru bun în breasla mea!"