Evenimentul Zilei > Social > Coșmarul trăit de locatarii blocului C 10, unde de patru ani se sapă la Magistrala 5. „Mi-au lovit balconul cu macaraua”
Coșmarul trăit de locatarii blocului C 10, unde de patru ani se sapă la Magistrala 5. „Mi-au lovit balconul cu macaraua”

Coșmarul trăit de locatarii blocului C 10, unde de patru ani se sapă la Magistrala 5. „Mi-au lovit balconul cu macaraua”

De aproape patru ani, locatarii blocului C 10 de pe Aleea Ariniș, din sectorul 6, trăiesc un adevărat calvar, de când Metrorex a început primele săpături la Magistrala 5. Ei speră ca viața lor să revină la normal până în decembrie

Blocul C 10, de pe Aleea Ariniș, oferă condiții grele de locuit, mai ales după ce Metrorex a dat prima sapă la Magistrala 5. De atunci, locuitorii din zona Valea Ialomiței îi spun „blocul morții”. Imobilul cu pricina, situat undeva prin spatele pieței „Valea Ialomiței”, din cartierul Drumul Taberei, a fost construit înainte de 1977. Turnul de 10 etaje a trecut cu brio de marele cutremur de acum 38 de ani. Deși este vechi, iar mirosurile din subsol și starea de ruină în care se găsește te fac să te-nspăimânți cu gândul la un nou cutremur, spaima locuitorilor de aici este cu totul alta. Locatarii tremură de frica săpăturilor de la metrou, care se fac la doar câțiva metri de imobil. Cică lucrările ar fi afectat serios structura blocului.

„Nici ușa de la bucătărie nu se mai închide”

„Imediat cum au început să sape mi-au apărut crăpături pe pereții din casă, iar ușile au luat-o razna. Aia de la bucătărie nu se închide nici acum, după ce s-a deplasat tocu’. Au zis (n.r.- lucrătorii de la metrou) că vin să-mi repare prin casă. Au venit pe dracu’ să-i ia! Mi-am zugrăvit singură”, se plânge doamna Enache de la etajul trei, ai cărei pereți n-au văzut până acum vreo spoială, în afară de prima humă de la ridicarea „hrubei”. „Intrați să vedeți, ca să vă convingeți!”, insistă doamna Enache să vedem ce haos e la ea în apartament.


Lucrările pentru Magistrala 5 de metrou sunt prevăzute a fi finalizate în decembrie 2015, conform afișajului


Urcăm și la etajul 8, unde – din mai multe surse, inclusiv de la președintele blocului – ni s-a confirmat faptul că o macara i-a lovit balconul doamnei Maria. „Păi, s-a întâmplat atunci când au început lucrările. A fost un macaragiu mai neatent, care aproape că a vrut să intre peste mine în casă. Dumnezeu a fost cu noi, că a lovit doar balconul! Și acum e spart”, ne spune, în ușă, tanti Maria, o femeie credincioasă, de 65 de ani, ce cu greu se poate deplasa din cauza bolii. Insistăm să vedem și noi grozăvia macaragiului, dar ne lovim, în „primă instanță” de refuzul unui bărbat ce zace lat pe canapeaua din sufragerie, învăluit în aburi de alcool. Și abia era trecut de orele prânzului! „E băiatu’ meu. E și el obosit”, ne face femeia prezentările, în timp ce ne conduce spre balcon.


FOTO: Așa arată balconul lovit de brațul macaraleiAre și acum gaura în zidul balconului

Înăuntru, senzații tari ca pe Jepii Mici. Un găuroi din bordura de beton a balconului ne „privește” încă de la intrare, iar geamurile sunt sparte aproape în totalitate. În plus, tanti Maria a mai și umplut spațiul cu tot felul de acareturi. „Nu vă e frică, doamnă, că se dărâmă?, întrebăm noi, preocupați. „Păi, oricum o să cadă și blocu’. Nu mai are mult! Uite, când stau liniștită aici în pat, și vin ăștia să acopere groapa de jos, din șantier, că acum nu mai sapă, se clatină sticla cu apă. Dar uitați-vă de pe balcon, să vedeți cât de aproape e șantieru’… cinci-șase metri, cum să nu ne afecteze?!”, mai spune femeia, resemnată.

„Au ieșit gândacii din pământ”

„Am auzit că pe la unii au apărut crăpături prin casă, iar incidentul cu macaraua este real. Am fost de față atunci, când a venit și poliția. Oricum, blocul este vechi și se poate dărâma oricând. Dacă au mai și săpat ăștia atât, e posibil să fie afectat. Ce-o vrea Dumnezeu acum! Dar, să știți, că mai avem o problemă foarte mare. De când au pornit lucrările, au început să iasă și gândacii și șobolanii din pământ”, se plânge și nea Tase, unul dintre cei mai vechi locatari ai imobilului din „buza” șantierului Metrorex. Reprezentantul Metrorex nu a putut fi ieri contactat.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: