Corupție la Vatican. Fostul consilier al Papei Francisc, condamnat cu executare

Corupție la Vatican.  Fostul consilier al Papei Francisc, condamnat cu executare Sursa foto: EPA/FABIO FRUSTACI

Cardinalul Angelo Becciu, fostul consilier al Papei Francisc, a fost condamnat la închisoare.

Corupţie la Vatican. Tribunalul Vaticanului l-a condamnat sâmbătă la cinci ani și jumătate de închisoare pe fostul consilier al Papei Francisc, cardinalul Angelo Becciu.

Corupţie la Vatican. De ce a fost învinuit cardinalul

Cardinalul Angelo Becciu, fostul consilier al Papei Francisc, a fost găsit vinovat de infracţiuni financiare, în special deturnare de fonduri, informează BBC şi Reuters

Cardinalul Becciu, în vârstă de 75 de ani, este demnitarul Bisericii Catolice cu rangul cel mai înalt care a fost judecat vreodată în faţa unui tribunal penal de la Vatican. Şi care s-a confruntat vreodată cu astfel de acuzaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

El era văzut cândva ca fiind un bun candidat pentru funcţia de papă.

 

Corupţie la Vatican Sursa foto: arhiva EVZ

Pe ce s-a axat procesul

Procesul s-a axat pe o afacere imobiliară din Londra care s-a soldat cu pierderi uriaşe pentru Biserica Catolică.

Avocatul lui Becciu, Fabio Viglione, a declarat că va face apel, reafirmând că clientul său este nevinovat.

Zece inculpaţi au fost acuzaţi de diferite capete de acuzare în acest dosar, printre care fraudă, abuz de funcţie şi spălare de bani. Toţi aceştia au negat că ar fi făcut ceva ilegal.

Preşedintele Curţii, Giuseppe Pignatone, a avut nevoie de 25 de minute pentru a citi toate verdictele şi sentinţele.

Becciu, ca şi ceilalţi nouă inculpaţi, a fost condamnat pentru unele capete de acuzare şi găsit nevinovat pentru altele. El a negat cu tărie acuzaţiile, inclusiv deturnare de fonduri şi abuz de funcţie.

Procesul a durat doi ani şi jumătate şi s-a desfăşurat în 86 de şedinţe.

Corupţie la Vatican. Becciu, demis cu 3 ani în urmă

Pe 24 septembrie 2020, Vaticanul a anunțat că Papa Francisc a acceptat „demisia cardinalului Giovanni Angelo Becciu din funcția sa de Prefect pentru Congregația pentru Cauzele Sfinților și pentru drepturile cardinalatului”.

Înainte de a conduce Congregația pentru Cauzele Sfinților, Becciu a făcut parte din serviciul diplomatic al Vaticanului, amintește LifeSiteNews.

Din 2001 până în 2009, el a fost nunțiu apostolic în țările africane Angola, respectiv Sao Tome și Principe. A ocupat apoi una dintre cele mai importante funcții ale Secretariatului de Stat de la Vatican. Ca Substitut pentru Afaceri Generale, până în 2018.

În timpul mandatului său la Secretariatul de Stat, potrivit articolului publicat pe 2 octombrie de ziarul italian Corriere della Sera, Becciu a transferat 700.000 de euro „într-un cont australian”.

Aproximativ în același timp, cardinalul George Pell, fostul arhiepiscop de Sidney, care fusese numit de Papa Francisc pentru a pune în regulă finanțele Vaticanului, în calitate de Prefect al Secretariatului pentru Economie, a fost acuzat de abuz sexual asupra unor băieți.