Evenimentul Zilei > International > Scandal uriaș la Vatican: Bani negri pentru compromiterea Cardinalilor. Ce joc face Papa?
Scandal uriaș la Vatican: Bani negri pentru compromiterea Cardinalilor. Ce joc face Papa?

Scandal uriaș la Vatican: Bani negri pentru compromiterea Cardinalilor. Ce joc face Papa?

Cardinalul Angelo Becciu, fostul Substitut pentru Afaceri Generale în Secretariatul de Stat de la Vatican, a cheltuit peste 700.000 de dolari pentru a-l discredita pe cardinalul George Pell în timpul procesului acestuia pentru abuz sexual. Pell a fost declarat nevinovat.

Pe 24 septembrie, Vaticanul a anunțatPapa Francisc a acceptat „demisia cardinalului Giovanni Angelo Becciu din funcția sa de Prefect pentru Congregația pentru Cauzele Sfinților și pentru drepturile cardinalatului”.

Înainte de a conduce Congregația pentru Cauzele Sfinților, Becciu a făcut parte din serviciul diplomatic al Vaticanului, amintește LifeSiteNews.

Din 2001 până în 2009, el a fost nunțiu apostolic în țările africane Angola, respectiv Sao Tome și Principe. A ocupat apoi una dintre cele mai importante funcții ale Secretariatului de Stat de la Vatican, ca Substitut pentru Afaceri Generale, până în 2018.

În timpul mandatului său la Secretariatul de Stat, potrivit articolului publicat pe 2 octombrie de ziarul italian Corriere della Sera, Becciu a transferat 700.000 de euro „într-un cont australian”.

Aproximativ în același timp, cardinalul George Pell, fostul arhiepiscop de Sidney, care fusese numit de Papa Francisc pentru a pune în regulă finanțele Vaticanului, în calitate de Prefect al Secretariatului pentru Economie, a fost acuzat de abuz sexual asupra unor băieți.

Vaticanul nu a intervenit pentru a-i lua apărarea cardinalului în fața unor acuzații pe care mulți observatori le-au calificat încă de la început drept false.

Pell a petrecut câteva luni în închisoare, până când Înalta Curte a Australiei a anulat condamnarea inițială, în luna aprilie a acestui an.

Instanța a explicat că juriul „cântărind rațional ansamblul probelor, a avut îndoieli în ceea ce privește vinovăția petentului în privința tuturor capetelor de acuzare pentru care a fost condamnat”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE