Cartea lui Peter Schweizer, „Clinton Cash”, așteptată să apară astăzi în Statele Unite, cade cum nu se poate mai rău pentru Hillary, care abia și-a lansat candidatura pentru Casa Albă. Ea și soțul ei Bill sunt acuzați de conflict de interese.

Potrivit anchetei realizate de autorul cărții, Hillary și Bill Clinton sunt acuzați că s-au îmbogățit prin intermediul unei fundații create de fostul președinte american. New York Times, Washington Post și Fox News au avut acces la carte înainte de lansare. Iată ce spun:

Cum și de ce guvernele și firmele străine i-au îmbogățit pe Clintoni

Pentru a înțelege uriașul potențial exploziv al cărții, trebuie să cităm integral subtitlul lucrării: „The Untold Story of How and Why Foreign Governements and Business Helped Make Bill and Hillary Rich”. În traducere aproximativă: „Povestea secretă a modului și cauzelor care au determinat guvernele și firmele străine să-i îmbogățească pe Bill și Hillary”.

În cele 256 de pagini, Peter Schweizer detaliază ancheta pe care a făcut-o asupra activității Fundației Clinton, înființată de Bill în 2001, după ce și-a terminat al doilea mandat. Între 2001 și 2012, se arată în carte, în conturile fundației Clinton au intrat 136,5 milioane de dolari. Iar Schweizer precizează:

„Anumite tranzacții le-au permis (lui Bill și Hillary – n.r.) să-și bage în buzunarele proprii milioane de dolari.”

Potrivit autorului, guvernele străine au primit favoruri din partea lui Hillary Clinton, pe când era Secretar de Stat, în schimbul unor donații corespunzătoare pentru fundație. Pentru a masca plata favorurile erau folosite și discursurile lui Bill Clinton la diverse ocazii, pentru care era plătit. De altfel, Schweizer constată că remunerațiile pentru discursurile lui Bill Clinton au crescut în perioada când nevasta sa era șefa diplomației americane.

Hillary se ferește de răspunsuri tranșante

Tabăra lui Clinton respinge toate acuzațiile din „Clinton Cash”. Un purtător de cuvânt al candidatei a declarat pentru Fox News:

„Cartea transformă fapte deja cunoscute în teorii ale conspirației absurde.”

Peter Schweizer este un fost consultant pentru scrierea discursurilor al fostului președinte republican George W. Bush, scrie New York Times. HarperCollins, casa editorială care a tipărit cartea aparține aceluiași grup ca și Fox News, o televiziune cu puternice vederi republicane, arată Washington Post.

Cu toate acestea, New York Times, o publicație mai apropiată de Democrați, apreciază că „Clinton Cash” este cea mai „deranjantă” dintre cărțile care o au ca subiect pe Hillary. Atât prin subiect cât și prin promovare.

Candidata democrată s-a ferit să răspundă la obiect acuzațiilor din carte. Ea a încercat să arunce subiectul în derizoriu.