Guvernul din Polonia a anunţat, vineri, închiderea tuturor cimitirelor din țară pentru trei zile, în preajma Sărbătorii Tuturor Sfinţilor, pentru a preveni noi contaminări cu coronavirus în ţară.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a cerut, de asemenea, polonezilor vârstnici, să nu îşi părăsească locuinţele în următoarele 15 zile, notează France Presse, preluată de Agerpres.

Mateusz Morawiecki şi-a exprimat „imensa tristeţe” pentru că a trebuit să ia decizia de a închide cimitirele pe 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, zile în care polonezii se adună de obicei în cimitire pentru a vizita mormintele rudelor, cu ocazia Sărbătorii Tuturor Sfinţilor.

„Acest lucru este adânc înrădăcinat în tradiţia poloneză, dar reprezentând un risc imens, am decis că tradiţia este mai puţin importantă decât viaţa”, a declarat premierul polonez într-o conferinţă de presă.

De opt zile, întreaga Polonie este considerată „zonă roşie”, ceea ce implică restricţii pe tot teritoriul țării în contextul unei creşteri record a contaminărilor cu coronavirus.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, a înregistrat vineri 21.629 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. De la începutul pandemiei, Polonia a înregistrat 340,834 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirusul chinezesc, iar 5,351 de persoane au murit din cauza COVID-19, cu o rată a mortalității asociată noii molime de 141 de cazuri la un milion de locuitori.

Polonezii sunt încurajaţi să lucreze de la distanţă, iar şcolile primare sunt parţial închise, acceptând la cursuri în sediile școlilor doar elevii din primii trei ani de învățământ.

Elevii mai mari, de ciclul gimnazial, liceenii şi studenţii practică exclusiv educaţia la distanţă.

Și activitățile economice au de suferit din cauza măsurilor contra pandemiei de coronavirus. Restaurantele, cafenelele şi barurile pot servi mâncare și băuturi doar la pachet. Iar piscinele şi cluburile sportive sunt închise.

De asemenea, adunările sunt limitate la cinci persoane, iar nunţile sunt complet interzise. În plus, numărul de persoane care pot să intre concomitent în magazine, mijloace de transport sau biserici este strict restricţionat.