Evenimentul Zilei > International > Polonia: biserica, sub asediu după interzicerea avortului de către Curtea Constituțională
Polonia: biserica, sub asediu după interzicerea avortului de către Curtea Constituțională

Polonia: biserica, sub asediu după interzicerea avortului de către Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a Poloniei a decis că avortul eugenetic nu este compatibil cu Constituția.

Dacă Vaticanul observă în tăcere absolută ceea ce se întâmplă în Polonia după decizia Curții Constituționale de a interzice în totalitate avortul, episcopii polonezi răspund printr-o notă miilor de protestatari care duminică au obstrucționat desfăşurarea slujbelor în bisericile din toată ţara, protestând violent împotriva interzicerii avortului.

Totul a început pe 22 octombrie, când Curtea Constituțională a Poloniei a decis că avortul eugenetic nu este compatibil cu Constituția.

Nemaivăzut în patria lui Wojtyla

Duminică, în fața bisericilor au avut loc mai multe acte de asediu, violență și intoleranță care au constrâns poliția să intervină pentru a proteja lăcașurile de cult. Așa ceva nu se văzuse niciodată în patria lui Wojtyla.

Luni dimineață, președintele episcopiei poloneze și-a exprimat îngrijorarea. Arhiepiscopul Stanisław Gądecki i-a îndemnat pe polonezi să își exprime opiniile „într-un mod acceptabil din punct de vedere social, respectând demnitatea fiecărei ființe umane”.

De asemenea, Gadecki a reamintit că poziția Bisericii privind dreptul la viață este neschimbată și este cunoscută public.

O decizie malefică

Arhiepiscopul a citat enciclica Evangelium Vitae a Sfântului Ioan Paul al II-lea, subliniind că „decizia deliberată de a priva o ființă umană nevinovată de dreptul la viață este mereu malefică din punct de vedere moral și nu poate fi niciodată legitimă”.

Și că „nimeni şi nimic nu poate permite în vreun fel uciderea unei ființe umane nevinovate, fie că este vorba de un făt sau un embrion, un nou-născut sau un adult, o persoană în vârstă, o persoană afectată de o boală incurabilă sau o persoană aflată la sfârşitul vieţii. Nicio autoritate nu poate recomanda sau permite în mod legitim o astfel de acțiune”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News